Izbjeglice pred Hrvatskom: Prvi autobus nakon reli vožnje u cik zore stigao u Šid

foto: ilustracija

Prvi autobus s izbjeglicama iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka i Mauritanije stigao je na autobusni kolodvor u Šidu u 4:30 sati, javljaju 24 sata. U njemu je bilo 70 nesretnika potpuno izgubljenih i nesvjesnih kuda dalje. Prema riječima jednog od njih vozač autobusa ih je gotovo reli vožnjom iz Preševa dovezao za nevjerojatnih šest sati, što je u prosjeku vožnja od 120 km/h.

– Čekali smo u Preševu i nismo znali što raditi jer su do nas došle informacije da je zatvorena granica s Mađarskom. Odjednom sa svih autobusa nestale su table s natpisima Subotica i Kaniža te osvanule nove Šid, Croatia. Samo su nam rekli da se ukrcamo u te autobuse te da je granica s Hrvatskom otvorena. Mi smo sjeli u treći autobus, ali kako vidim prvi smo stigli u Šid – ispričao je za 24 sata Jihad iz Sirije koji se na put neizvjesnosti iz Damaska zaputio sa četvreo djece od kojih je malom Adamu tek 6 mjeseci. Jihad nema predodžbu što i kako dalje jer je praktički u prvoj grupi izbjeglica koja uopće ovako organizirano u valu dolazi u Hrvatsku.

Nakon što su predahnuli pola sata na mračnom autobusnom kolodvoru u Šidu aktivisti lokalnog Crvenog križa su ih sve skupili u grupu i pješice poveli ‘prema Vašarištu’. ‘Vašarište’ je inače tržni prostor na izlasku iz Šida pet km od graničnog prijelaza Tovarnik. Međutim kad je grupa došla do ‘Vašarišta’ moralo se nastaviti dalje što je mnogima teško palo jer nisu spavali danima, a među njima je najmanje 40 djece. Nekih kilometar prije graničnog prijelaza grupa je preusmjerena na prteni put desno od glavne prometnice. Zasad još nitko ne zna gdje idu i gdje će prijeći granicu prema Hrvatskoj.

IZVOR: vecernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.