Nosite svoje kemijske

Izborni proces pod epidemiološkim mjerama: Evo kako će izgledati prikupljanje potpisa birača

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke u svrhu zaštite volontera i građana tijekom prikupljanja potpisa birača u izbornom procesu. Između ostalog, preporučuju da se potpisi prikupljaju prvenstveno na otvorenom prostoru, a osim općih preporuka, izdali su i prostorno-tehnički te sanitarne uvjete.

Potrebno je izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja obvezno je pokriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju kasnije treba baciti u smeće i oprati ili dezinficirati ruke.

Tijekom svih aktivnosti prilikom prikupljanja potpisa svi se sudionici moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 1,5 metra u odnosu na druge osobe, osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Ako se prikupljanje potpisa ne može organizirati drugačije nego u zatvorenim prostorima, preporučuje se nošenje maski za lice ili medicinskih maski za volontere.

HZJZ preporuča i uspostavu sustava vođenja evidencije svih prisutnih osoba radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Kada su u pitanju prostorno-tehnički i sanitarni uvjeti, na vidljivom je mjestu u neposrednoj blizini ili na štandu nužno postaviti informacije o higijenskim postupcima. Na štandu mora biti i dezinficijens kojeg volonter mora nanijeti na ruke potpisnika, a ponovno ih trebaju dezinficirati nakon potpisa. Preporučuje se da građani donesu svoje kemijske olovke, što ne isključuje dez infekciju ruku prije i nakon potpisivanja.

Svakih sat vremena potrebno je dezinficirati površinu štanda, a pored štanda mora biti i kanta za otpatke s vrećicama i odgovarajućim poklopcima.

Ukoliko se, pak, potpisi prikupljaju u zatvorenim prostorima, na četiri kvadratna metra može ići jedna osoba i mora se poštovati fizički razmak od 1,5 metar.

Pristupanje štandu za prikupljanje potpisa organizirati na način da se zadovoljava kriterij udaljenosti od 1,5 metra između volontera i građana. Ako građani stoje u red u za pristup štandu, potrebno je pridržavati se preporučenog fizičkog razmaka.

Jedan zaduženi volonter može dijeliti promo letke građanima, održavajući pritom što veću udaljenost i sa što manje kontakta te da učestalo dezinficirati ruke.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature. Volonteri i drugo osoblje trebaju kod kuće u jutarnjim satima, a prije dolaska u smjenu, izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako im je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, odgađa planiranu aktivnost te se javlja nadležnom obiteljskom liječniku.

Detalje provjerite OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.