Izdano upozorenje Hrvatskoj zbog nadolazećeg toplotnog vala!

Riječ je o takozvanom Meteoalarmu kojim se upozorava na opasnost od iznimno visokih temperatura koje neće biti niže od 35 stupnjeva, odnosno mogu biti samo iznad te razine!

– Objavljena su upozorenja stanovnicima spomenutih dijelova Europe na opasne meteorološke pojave koje su klasificirane u tri kategorije – crvenu, narančastu i zelenu, a kao što vidite, cijela je Hrvatska sutra označena najopasnijom crvenom kategorijom, što znači da je izdano upozorenje za ekstremne vremenske prilike, odnosno ekstremno visoke temperature – pojasnila je u izjavi za Dnevno.hr meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda Dunja Plačko Vršnak, dodavši da smo na početku novoga toplinskog vala.

Prema prognozama DHMZ-a, toplinski će val trajati sve do kraja idućega tjedna, a vrhunac se očekuje u četvrtak 9. kolovoza.

– To ne znači da će temperature rasti iz dana u dan, ali neće ni padati ispod 35 stupnjeva i bit će vrlo vruće pri čemu posebno upozoravamo stanovnike na obali na vrlo sparne i neugodne noći jer temperatura neće padati ispod 25 stupnjeva – upozorava Plačko Vršnak.

Najviša temperatura od čak 39 stupnjeva danas u 14 sati izmjerena je u Slunju. U DHMZ-u podsjećaju da je lani, 24. kolovoza također u Slunju izmjereno najviših 39 stupnjeva, no kako nas europska meteorološka organizacija upozorava na nove ekstreme, moguće je da će ovih dana biti oboren temperaturni rekord otkako se u Hrvatskoj provode mjerenja!

Inače, europski Meteoalarm danas je izdan samo za riječko i dubrovačko područje, a sutra za cijelu Hrvatsku jer se iznad naših krajeva prostire područje vedrine, odnosno na nebu iznad Hrvatske neće biti niti jednog oblačka!

Izvor: Dnevno.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.