IZMJENE KAZNENOG ZAKONA: Ukida se zastara za teška ubojstva, a profesori dobivaju zaštitu

Vlada je u Sabor poslala izmjene Kaznenog zakona koji je stupio na snagu početkom 2013. Neke od najvažnijih promjena su odredbe o nezastarijevanju teških ubojstava i uvođenje veće zaštite zaposlenika u javnim službama, dakle profesora, liječnika…

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da izmjenama Kaznenog zakona koje predlaže Vlada teška ubojstva više neće zastarijevati:‘Nezastarijevanje se odnosi samo na ubojstva pro futuro, a ona koja su sada već u zastari ostaju u zastari.’ 

Mijenja se i odredba o podmićivanju saborskih zastupnika. ‘Do sada je kazna za podmićivanje zastupnika bila blaža nego za ostala djela podmićivanja u gospodarstvu. Ne znam zašto je 2011. propisano različito, ali sada to izjednačavamo’, kaže Miljenić. 

Kako do sada sve osobe u javnim službama nisu imale zaštitu od prijetnje, prisile ili fizičkog nasilja, Vlada je i to odlučila promijeniti. ‘Sada ta djela tretiramo kao ona koja se progone po službenoj dužnosti. Znači država će štititi njihov integritet. Ako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi, kazna za počinitelja bit će teža’, ističe Miljenić.

Izmjene donose i novosti vezane za nasilje u obitelji. Kako je ponekad psihičko nasilje teže i od fizičkog, kaže Miljenić, uvodi se i kazneno djelo psihičkog nasilja ako se radi o dugotrajnom narušavanju psihičkog integriteta osobe. 

Kada je u pitanju krađa, spušten je prag ukradene materijalne vrijednosti za postupanje po službenoj dužnosti. Do sada su oštećene osobe u slučaju malih vrijednosti, do 2.000 kuna, morale pokretati privatne tužbe, no sada je taj prag spušten na 1.000 kuna. ‘Ako netko umirovljeniku uzme cijelu mirovinu, često manju od 2.000 kuna, onda ga država mora zaštititi. Zato spuštamo minimum na 1.000 kuna za postupanje po službenoj dužnosti. (…) Znam da će kolegama u policiji i DORH-u zbog ovoga biti više predmeta na stolu, ali će građani imati veću zaštitu’, kaže Miljenić.

IZVOR: tportal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.