JAPANCI U ŠOKU ‘Vlasti jednog našeg otoka objavile su oglas u kojem kažu da će platiti onima kojima se dosele. Nude kuću i kravu. Javilo se najviše Hrvata’

Japanska nacionalna televizijska kuća (NHK) u potrazi je za Hrvatima koji su se lani javili na oglas sela Mishima u kojem je stajalo da će platiti svakom tko se doseli na njihov otok na jugu Japana. Ponudili su tada pet tisuća kuna mjesečno za tri godine samcima, a šest tisuća kuna bračnim parovima. Jedino ograničenje bile su godine: glava kućanstva mora imati 55 ili manje godina.

Od onih koji su se tada javili na oglas 90 posto bili su Hrvati, Srbi i Brazilci, no zbog zaštite osobnih podataka lokalne vlasti otoka Mishima ne žele medijima otkriti imena pojedinaca koji su tada poželjeli doći živjeti u Japan.

Odbijaju strance

Obratio nam se novinar japanske nacionalne televizijske kuće Masaaki Tominaga, koji je u potrazi za Hrvatima koji su se tada javili na spomenuti oglas. Ističe da mu se ne javljaju oni koji bi sad voljeli otići tamo živjeti, nego oni koji su se u proljeće 2015. godine odazvali na spomenuti oglas.

– Namjera nam je napraviti reportažu s tim ljudima, čuti njihovu priču. Želimo saznati zašto su došli na ideju da počnu novi život na tako dalekom japanskom otoku – govori novinar Tominaga. Televizijska kuća za koju radi je, kaže, i u potrazi za ljudima koji su se javili na oglas, a dolaze iz Srbije i Brazila. Reportažu o njima japanska nacionalna televizija želi napraviti za informativnu emisiju “Gospodine Tokoro, slušajte”, čiji je voditelj poznati japanski komičar George Tokoro.

Japanske vlasti, govori nam novinar Tominaga, razmišljaju o promjeni zakona, te kaže da su trenutno među rijetkim zemljama koje razmišljaju o mogućnosti otvaranja granica migrantima. Inače, selo Mishima prostire se na tri otoka, a došljacima su se u tom oglasu nudile trosobne kuće s izuzetno malom mjesečnom najamninom. Prijave iz inozemstva bile su naime odbijene jer su japanski zakoni striktni što se tiče doseljenika, pa je i sastav stanovnika vrlo homogen, odnosno 98,5 posto su Japanci. Cilj oglasa bio je da se na njega jave Japanci, no kako se on počeo širiti internetom prijave su počele stizati iz cijelog svijeta, a najviše ih je bilo iz Hrvatske, Srbije i Brazila. Načelnik općine Mishima medijima nije želio reći ni koliko se točno ljudi javilo, a kamoli otkriti imena pojedinaca koji su se javili.

Samo 372 stanovnika

– Ljudima nije jasno da život ovdje nije jednostavan. Ovo je malo selo. Nema bolnice i nije lako pronaći posao – objasnio je novinarima Japan Timesa načelnik Mishime, koji ovim potezom pokušao oživiti selo sa samo 372 stanovnika na sva tri otoka. Došljacima je tada nudio plaćeni put, a nakon dolaska dobili bi i tele, kojeg su se mogli odreći u zamjenu za 28 tisuća kuna. Problem je i to što na otok pristaje trajekt samo tri puta tjedno.

– Ipak, ovo je mjesto idealno za miran život i uživanje u krajoliku – objasnio je tada načelnik i dodao: – Prihvaćamo samo prijave ozbiljno zainteresiranih kandidata. Ovo je dobra prilika za one koji su ovdje rođeni, poznaju regiju i voljni su pridonijeti lokalnoj zajednici.

izvor:jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.