Javna nabava legalni kriminal: Nelogičnosti i apsurdnosti Zakona o javnoj nabavi

– Kako su i prošlog tjedna upozorili hrvatski župani, nedavne nedorečene izmjene Zakona o javnoj nabavi omogućavaju legalni kriminal odvjetničkih društava i fantomskih tvrtki koje, koristeći rupe u zakonu direktno pokradaju hrvatske porezne obveznike. Koliko su žalbe uzela maha dokazuje činjenica da je pojedinim naručiteljima gotovo nemoguće provesti postupak javne nabave bez da netko uloži žalbu- stoji u dopisu Hrvatske zajednice županija.

 

Primjeri nelogičnosti i apsurdnosti odredaba iz prakse kao posljedica neadekvatnog Zakona o javnoj nabavi je mnogo, na primjer žalitelj koji se bavi proizvodnjom papira i plastike ruši dokumentaciju za nadmetanje kojom se nabavljaju prehrambene namirnice, a poduzeće koje se bavi prodajom vatrogasnih aparata ruši dokumentaciju za nadmetanje za nabavu namještaja.

„U’svjetlu rješavanja ovog gorućeg problema potrebna je hitna intervencija Ministarstva gospodarstva u smislu izrade izmjena i dopuna zakona o javnoj nabavi. Ostaje jedino neizvjesno pitanje kažnjavanja pojedinaca koji su bez imalo savjesti izvukli iz sustava novac poreznih obveznika’, poručili su iz Hrvatske zajednice županija.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.