Je li to pravda? Reci ”žao mi je” i kazna će ti biti još blaža…

Deni mi je nakon nesreće poslao pismo u kojem piše da mu je žao, ali što ja imam od toga. Meni su odsječene obje noge, bez pomoći drugih ništa ne mogu, pa ni u školu, što ja sad imam od njegovog ‘oprosti’, kaže 18-godišnja Margareta Sedlarević, učenica završnog razreda brodske Srednje škole “Matije Antuna Relkovića”.

Nju je, zajedno s njezinim školskim prijateljicama Ivonom Srećković (15) i Anamarijom Sabljak, u travnju 2013. autom udario Deni Župan (22) iz Slavonskog Broda. Očevim BMW-om popeo se na nogostup Cankareve ulice brzinom puno većom od dopuštene. Ivona Srećković poginula je na mjestu, Margareta Sedlarević ostala je bez obje noge, a Anamarija Sabljak zadobila je brojne ozljede zbog kojih će ostati teški invalid. No, istodobno, Županu, prvotno osuđenom za sve to na četiri godine i 10 mjeseci, kazna je umanjena za četiri mjeseca.

Upropastio im je živote

Odlučio je tako viši sud jer je, stoji u obrazloženju, Deni Župan osoba mlađe životne dobi i kao takav “manje je općeživotno iskusan, a kazna mu je umanjena i jer je izrazio žaljenje zbog nesreće”.

I dok Županijski sud njegovo žaljenje zbog nesreće smatra olakotnom okolnošću dostatnom za umanjenje kazne, nastradale djevojke od toga nemaju puno koristi. Denis Župan je već kažnjavan zbog alkoholiziranosti i nepropisne brzine u naselju pa je Državno odvjetništvo zatražilo da se izrekne kazna zatvora u trajanju od pet godina. Uz to, Denis Župan je u spomenutom slučaju kao mladi vozač upravljao vozilom kojim nije smio s obzirom na to da je snaga BMW-a prelazila njemu dopuštenih 80 kW, a po nalazu prometnog vještaka, neposredno prije nesreće vozio je brzinom od 93 km/sat.

Županu je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od četiri godine po izlasku iz zatvora. Međutim, obrana je najavila žalbu, optuženi se suzdržao o izjašnjavanju o krivnji, pa je Sud sukladno zakonu zaključio da se Deni Župan ne osjeća krivim. Djevojke su se oporavile samo koliko one znaju, odnosno kako je to biti bez zdravlja i zdravih nogu, sa stresom i bez budućnosti. Margareti je amputirana desna potkoljenica, a u lipnju ove godine amputirali su joj i stopalo lijeve noge zbog komplikacija sa živcima.

Pravosuđe ima loše poruke

Cijeli je Margaretin život tragičan. Majka je se odrekla, s ocem je prekinula sve kontakte i u udomiteljskoj je obitelji Dobrić. Paradoksalno je da djevojke Margareta i Ana nemaju baš nikakva prava na odštetu koju su nesretne djevojke zadobile nakon nesreće.

Da je pravosuđe u ovom, ali i u svim ostalim slučajevima trebalo pokazati koje su stvarne posljedice ovakvog čina, smatra sociolog Renato Matić.

– Funkcija pravosuđa je da jasno pošalje poruku što je zakonska posljedica nekog prekršaja ili kaznenog djela. Ono mora upozoriti građane na granice, odnosno poslati jasnu sliku kakve su posljedice koje bi svatko od nas trebao snositi za svoje ponašanje – kaže Matić.

Dodaje da u slučaju u kojem čovjek ubije dvije osobe dobije 20 mjeseci kazne zatvora uvjetno, a neki drugi za dokumente dobije 10 mjeseci, jasno je vidljivo da pravna država ne funkcionira.

– Uloga pravosuđa u društvu je popravljati povjerenje građana u pravnu državu. Ono mora raditi na integraciji, a ne da nam daje do znanja da se pravda prilagođava kad je netko bogat – pojasnio je sociolog. Za smanjivanje kazni jer je nekome žao što je nešto napravio smatra upitnim.

– Naravno da će svatko reći da im je žao i da neće više nikad zgriješiti. Ako se vodimo time, tada država i njezino postojanje nemaju smisla – kaže Matić.

Jedan od posljednjih slučajeva, u kojima je sud smanjio kaznu zbog žaljenja je Branku Božiću (50) iz Višnjevca kraj Osijeka. On je pijan automobilom naletio na Nikolinu Amrein (17), njezinu sestru (15) i prijateljicu. Nikolina nije doživjela kraj suđenja, nego je preminula u bolnici, no taj faktor nije utjecao na presudu. Božić je osuđen na tri godine zatvora, a u žalbi je naveo da u obzir nisu uzeli njegovo žaljenje. To su mu uvažili i kaznu su mu smanjili za šest mjeseci.

Građane je nedavno zgrozila i nepravomoćna presuda Tomislavu Horvatinčiću koji je za usmrćivanje dvoje talijanskih nautičara dobio 20 mjeseci uvjetne kazne zatvora s rokom kušnje od tri godine. Kao olakotna okolnost navedena je i njegovu neosuđivanost, a već je dva puta u prometnim nesrećama usmrtio ljude. “Kvaka” je u tome što za osuđene osobe, nakon zakonom propisanog roka, nastupa rehabilitacija. Sud je dužan kod procjene kazne tada voditi takvu osobu kao da nije kažnjavana. Povoljno je prošao i Ivan Primorac, sin tajkuna Marijana Primorca, koji je 2002. u Makarskoj pogazio Anu Andrijašević (16) i Katu Herceg (16). Za to je dobio dvije godine zatvora, no izašao je dva mjeseca prije isteka pune kazne. Tadašnji ravnatelj otvorene kaznionice u Valturi dodijelio mu je uvjetan dopust.

Nagrađuju dobro vladanje

Gotovo godinu dana prije isteka kazne na slobodu je pušten i Hrvoje Žužić. On je 2007. pijan automobilom ubio Ružicu Pavić i teško ozlijedio njezina dečka. Nije se pomirio s kaznom od pet godina zatvora. Pisao je žalbe i Vrhovnom sudu, koji je dva puta odbio njegove molbe. Nakon četiri godine iza rešetaka, Povjerenstvo za uvjetni otpust kaznionice Lipovica odlučilo je kako postoje svi uvjeti da izađe. Odslužio je više od dvije trećine kazne i morao se javljati policiji tijekom cijelog dopusta.

Županijski sud u Zagrebu strašno je iznenadio obitelj Perice i Zdeslava Pavičića, koje je 2001. na zagrebačkom Jarunu pregazila Renata Pataran. Tada 27-godišnjakinja, u pijanom stanju jurila je pješačkom zonom. U prvostupanjskoj odluci dobila je osam godina zatvora. Ta je odluka poništena i smatrana je prestrogom. U ponovnom suđenju dobila je četiri i pol godine zatvora, da bi je smanjili na samo tri godine.

Suci nisu znali odmah kako bi kaznili Elvira Tahirovića koji je s 26 godina na zebri pregazio 12-godišnju Teu Benčec. To što je bio pijan i bez vozačke osiguralo mu je osam godina zatvorske kazne. Revidirana je na dvije i pol, pa povećana na pet godina.

Suđenja traju godinama

Roditelji Jasmine Čelice (29), koja je 2007. preminula u bolnici nakon prometne nesreće, još se ne mogu pomiriti da krivac Marko Leko nikad adekvatno nije kažnjen. On je obilazio auto koji joj je stao kako bi prešla preko zebre. Udario ju je i odbacio više od 20 metara.

Zagrebački Županijski sud odredio mu je uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine i u tom vremenu nije smio voziti.

– Moje djevojčice više nema, a onaj koji ju je na cesti ubio dobio je besramnu kaznu, gotovo oprost. Obitelj i ja nakon tragedije osuđeni smo na život bez života – rekla je medijima Jasminina majka.

Leko, tada 21-godišnjak, vozio je brže od dopuštenog. Iako je višestruko kažnjavan zbog prekršaja u prometu, pušten je kući. Odvezao se autom kojim ju je ubio.

Vozio je pijan, no kazna je ipak mala

Jasmina Čelica (29) prelazila je cestu u Zagrebu pa je na nju naletio Marko Leko. Vozio je brzo, policajci su ga pustili da se odveze kući, a nakon suđenja dobio je godinu dana uvjetne kazne zatvora.

Smanjili kaznu jer se žalio

Miljenko Stričak je zbog prometne u tunelu Ledenik 2006. osuđen na osam i pol godina. Kazna je smanjena za sedam mjeseci jer se žalio. Tada su poginula četiri čovjeka, a Stričak je završio u Lepoglavi.

Kršio je propise i nije imao dozvolu

Goran Kalajžić je 2001. u Kaštel Kambelovcu pregazio Anitu Dražin, majku šestero djece. Lupio ju je pri brzini od 123 kilometra na sat i nije joj bilo spasa. Za to je morao na dvije godine i osam mjeseci u zatvor.

Zadnju godinu kazne na slobodi

Hrvoje Žužić je 2007. skrivio prometnu nesreću u kojoj je stradala Ružica Pavić, a njezin dečko teško je ozlijeđen. Osudili su ga na pet godina iza rešetaka, a pustili nakon što je odslužio njih četiri.

Sudili mu kao da nije kažnjavan

Tomislav Horvatinčić svojim je brodom naletio na jedrilicu talijanskog bračnog para Salpietro. Iako je i prije sudjelovao u nesrećama gdje su ljudi pogibali, dobio je nepravomoćno 20 mjeseci uvjetne kazne.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.