Jeste li spremni za jagode?! Stižu u travnju

Dok u nekim dijelovima Hrvatske pada snijeg, u drugima se na policama trgovina mogu pronaći jagode, ali razlika u cijeni je velika.

Pakiranje od pola kilograma jagoda iz Španjolske u Lidlu stoji 9,99 kuna, što bi bilo 19,98 kuna za kilogram. U Konzumu mjericu od 250 grama prodaju za 18,99 kuna, što bi iznosilo vrtoglavih 75,96 kuna za kilogram. Za usporedbu, u trgovačkom lancu Sainsbury’s u Velikoj Britaniji 250 grama stoji oko 11,50 kuna ili 46 kuna po kilogramu.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac španjolske jagode prodaju po 10 kuna za mjericu od 250 grama ili ako se kupuju dvije mjerice tada je cijena za obje 15 kuna.

Domaće jagode na tržištu možemo očekivati sredinom travnja, i to one koje dolaze iz Vrgorca. Stručnjaci kažu kako kontinentalne jagode dozrijevaju otprilike tri tjedna kasnije jer je zemlja hladnija nego u Vrgorcu.

– Sve ovisi o vremenskim prilikama i hoće li ovaj mjesec tlo zatopliti. Temperatura tla mora prijeći 15 stupnjeva. Jagode iz plastenika sazriju deset dana prije onih na otvorenome. Inače, jagode se uglavnom sade u srpnju za iduću godinu jer trebaju vremena da se ukorijene. Postoje i one koje se mogu posaditi u teglice na prozoru, ali više su ukrasne – kaže Damir Mance koji plantažu jagoda ima u mjestu Skakavac, 15 kilometara od Karlovca, i jagode uzgaja već 12 godina.

Sadnice ovog slasnog voća moguće je, osim u specijaliziranim trgovinama, kupiti i na internetskom oglasniku Njuškalo po cijeni od jedne do dvije kune za komad. Po kunu prodaju i sadnice šumskih jagoda.

Inače, šumske jagode moguće je iščupati iz prirode s korijenom i posaditi ih u svojem vrtu. To je najbolje napraviti krajem ljeta ili početkom jeseni. Procvjetat će na proljeće, a plodove može imati već u svibnju.

Postoje i jagode penjačice koje narastu do 80 centimetara, a plod im je manji od uobičajenih.

Na tržištu postoje i ananas jagode bijele boje i crvenih sjemenki. Cijena sadnice je pet kuna i u prodaji će biti od travnja. Proizvođač koji ih prodaje na internetskom oglasniku kaže kako plod daju brzo nakon sadnje.

Najčudnovatije jagode na tržištu su one plave boje. Sjemenke plavih jagoda moguće je kupiti na eBayu po oko sedam kuna za 100 komada ili na Njuškalu po 25 kuna za 20 sjemenki.

U veleprodaji stoje oko 9 kuna za kilogram

Jagode se mogu kupiti i na internetskoj trgovini Alibaba gdje stoje oko devet kuna po kilogramu. Ali to je veleprodajna cijena i narudžba ne može biti manja od 5000 kilograma. Riječ je o jagodama koje su organski uzgojene u Rumunjskoj. Na mjesec mogu isporučiti 50.000 kilograma, navodi portal 24sata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.