Josipović: Karamarko hoće biti kancelar s neograničenom vlasti bez mogućnosti kontrole

Predsjednički kandidat Ivo Josipović danas je boravio u Dubrovniku gdje je podsjetio da su za njega ustavne promjene temelj ekonomskog oporavka Hrvatske, za razliku od njegovih protukandidata koji tvrde da Ustav ne treba mijenjati.

– Moj program temelji se na pretpostavci da su institucionalne promjene preduvjet gospodarskoj reformi. To potvrđuju iskustva drugih zemalja. Dakle, bolji ustav, bolja demokracija za bolje gospodarstvo – tvrdi Josipović, dodajući:

-Na to su, evo, iz HDZ-a i njihova kandidatkinja rekli da ustavne promjene nisu potrebne, a sad čujemo da gospodin Karamarko, zapravo, očito priprema ustavne promjene pa predlaže, odnosno ići s idejom da se promjeni sustav pa da predsjednik Republike ne bude biran od građana nego da ga biraju u parlamentu – kazao je.

Građani prema svim raspoloživim istraživanjima javnog mnijenja proteklih godina smatraju da se predsjednika treba birati imenom i prezimenom, izravno kao i dosad. Tako je i u zadnjem istraživanju IPSOS-a u kojem građani nadmoćnom većinom od 94 posto smatraju kako bi oni, a ne Sabor trebali odlučivati o tome tko će biti Predsjednik Republike tj. da ga biraju na isti način kao i do sada – neposredno na izborima.

– Gospodin Karamarko i HDZ izlaze s idejom o tome da će to pravo građanima uskratiti. Kakva je to demokracija u kojoj građani ne bi mogli birati predsjednika?! Govorim o našim okolnostima. Ima  zemalja s drugačijom tradicijom. Da li to gospodin Karamarko želi jedan kancelarski sustav u kojem nepopularni političari, kroz odlučivanje stranačkih oligarha mogu zauzeti mjesta koja im ne pripadaju?! Ideja o tome da se predsjednik bira u parlamentu kod nas znači da bismo imali kancelara koji nema nikakvu kontrolu, a ima neograničenu vlast  – izjavio je Josipović, dodajući da svatko ponaosob može zaključiti kako bi takva vlast izgledala.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.