Kako se zaposliti u Norveškoj i zaraditi plaću o kojoj u Hrvatskoj možete samo sanjati

Nakon vijesti koja je obišla domaće medije o potrebama Norveške za radnom snagom, od inženjera raznih profila do odgojitelja i konobara i odličnim radnim uvjetima koje nudi potencijalnim kandidatima, mnogi su se Hrvati zainteresirali za ”poslove iz snova”.

 Prosječna plaća preko 30.000 kuna, radni tjedan od 37,5 sati, godišnji odmor u trajanju od najmanje 30 dana (ako ste stariji od 30 godina) glavni su aduti poslovnih ponuda koje daju brojne norveške tvrtke.

Traže se radnici svih profila. Od inženjera preko odgojitelja i nastavnika, medicinara, vozača autobusa, pa sve do kuhara i konobara. Natječaji za otvorena radna mjesta možete pronaći i u bazi EURES-a.

Troškovi života mnogo skuplji nego u Hrvatskoj

Iako su troškovi života skuplji nego oni na koje smo navikli, za čak 60 posto, ipak, posao i općenito život u Norveškoj ima puno više dobrih stvari.

No, mnogi su se čitatelji zapitali kako se aktivirati i kako ustvari pronaći i dobiti posao u ”obećanoj” zemlji.

Gdje pronaći potrebne informacije o mogućnosti zaposlenja?

Na upit u mogućnosti zaposlenja u ovoj skandinavskoj zemlji iz norveške ambasade su nam odgovorili da se detaljne informacije o tome mogu pronaći na straniciworkinnorway.no, specijaliziranoj upravo za spoemnuto područje.

Sve ostale praktične informacije koji će vam zasigurno zatrebati tijekom procesa ponalaženja željenog posla i života u Norveškoj možete pronaći ovdje.

Još jedna posebno korisna stranica o tome kako pronaći posao u Norveškoj, koji su nam preporučili iz ambasade, jest Work and stay in Norway.

Dvije su opcije u pronalasku željene radne pozicije. Jedina je da osoba samostalno traži posao, a druga da se pritom angažira i jedna od agencija zaduženih za to područje. (U drugoj varijanti treba biti posebno oprezan jer se na tržištu pojavio velik broj lažnih agencija).

Važno je znati da osoba koja traži posao u nekoj od zemalja članica EU, pa tako i u Norveškoj ima pravo u toj zemlji boraviti do tri mjeseca. Nakon što sklopi ugovor s poslodavcem, posao može početi obavljati odmah.

Važno je znati:

Građani EU mogu dobiti boravišnu i radnu dozvolu u Norveškoj ako imaju ponudu za posao u zemlji. Ova dozvola je opća dozvola te stoga nije ograničena na samo jedno radno mjesto.
Dozvola se u pravilu izdaje na najviše pet godina, ali ne predstavlja osnovu za dobivanje trajne dozvole boravka.

IZVOR: Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.