Kako su ukradeni ispiti za državnu maturu

Nisam spavao cijelu noć. Svi smo u šoku, situacija je složena, počinitelji su nama bliski – ispričao nam je Branimir Červar, ravnatelj Privatne gimnazije “Juraj Dobrila” u Puli iz koje su u utorak ukradena dva rezervna primjerka testa hrvatski jezik A i B razine, a zbog ovog je događaja odgođeno pisanje eseja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi na nacionalnoj razini.

Zbog interesa istrage ne mogu puno otkrivati. Do kraja dana znat će se puno više – rekao nam je ravnatelj, ističući da su odmah, prema proceduri, alarmirali Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je, po njemu, ispravno odgodio ispit.

– Škola, inače, ima alarm na senzore i angažiranu zaštitarsku službu, ali do krađe je došlo tijekom radnog vremena, kada je sve bilo puno učenika. Bio je zadnji dan nastave, zaključivale su se ocjene, znate kakva je tada ludnica – rekao je ravnatelj.

Ispiti su se, kaže, držali prema proceduri u posebnoj prostoriji, no zbog istrage nije nam mogao otkriti jesu li bili u sefu.

– Krađa je odmah uočena – istaknuo je, otkrivajući da se radilo o dva eseja iz hrvatskog koji će biti zamijenjeni rezervnima.

– Žao mi je što se to ovdje dogodilo, da čitav trud oko državne mature padne u vodu. Mogu reći da ispit nije objavljen na društvenim mrežama. Nije za to bilo vremena. Ali, narušena je sigurnost cijelog procesa. Nacionalni centar poduzeo je što je trebalo poduzeti. U svakom slučaju, više detalja o cijelom slučaju bit će otkriveno nakon istrage – kaže Červar.

Pisanje ispita hrvatski jezik A i B razine – esej trebalo se održati jučer u 9 sati. Otkazano je za četvrtak u 10 sati. Kako stoji na stranicama Centra, pisanje testa hrvatski jezik A i B razine odgađa se za petak, 26. lipnja 2015., s početkom u 9 sati. Istarska policija je jučer popodne objavila da su zbog krađe pod obradom tri 18-godišnjaka i jedna 18-godišnjakinja, navodno svi maturatni gimnazije te jedna 43-godišnjakinja, navodno majka nekog od njih. Maturatni su osumnjičeni za kaznena djela teške krađe, skidanje i povredu službenog pečata i znaka, dok se optužba za pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela najvjerojatnije odnosi na 43-godišnjakinju.

IZVOR: jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.