Kaos na cestama: Kolona pred Sv. Rokom čak 12 km

Počeo je udarni turistički vikend, a gužve na hrvatskim cesama traju još od petka popodne javlja HAK.

Kolone su na:

A1/A3 pred naplatom Lučko (A1) na ulasku oko 500 m;
A1 pred naplatom Lučko na izlasku prema Zagrebu oko 8 km;
A1 između Jastrebarskog i Bosiljeva 2 u smjeru mora;
A1 između čvora Gospić i tunela Sveti Rok u smjeru Splita od 8 km;
A1 od odmorišta Jasenice prema tunelu Sveti Rok u smjeru Zagreba kolona u pokretu je oko 12 km.

Kolone su i na:

A2 Zagreb-Macelj pred naplatom Trakošćan u smjeru Slovenije oko 4 km; povremeno se zatvara tunel Frukov Krč;
A3 Bregana-Lipovac, pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz zemlje oko 11 km; moguće je koristiti granične prijelaze Ilok i Tovarnik gdje na izlasku iz zemlje nema dužih čekanja;
Istarskom ipsilonu na ulazu u tunel Učka prema Rijeci oko 5 km;
pred graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije kolona koja se djelomično proteže na Istarski ipsilon je oko 6 km;
Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

Popodne bi moglo biti još gore

Promet je u zastoju na ključnom alpskom prijelazu u Austriju u subotu dok su stotine vozila  pokušavale proći tunel prije no što bude zatvoren iz sigurnosnih razloga  zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sloveniju.

Austrijske vlasti objavile su da je pred zatvaranje tunela kolona bila duga desetak kilometara pred tunelom Karavanke, ključnom veza ispod Alpa između Austrije i Slovenije.

Mnogi zapadni Europljani koriste ga kao izlaz na svojem putu u Sloveniju, Italiju i Austriju.

Predviđeno je da tunel bude zatvoren između 11 i 18 sati zbog Putinova dolaska u Sloveniju.

Izbjegavajte Ljubljanu

Prometno-informacijski centar u Sloveniji savjetuje vozačima koji voze iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj da putuju prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.

Na našim prometnicama ponovno se očekuju gužve i zastoji na autocestama, a osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj obilaznici (A3), na naplatama Lučko, Sveta Helena i Zaprešić, na graničnim prijelazima, u trajektnim pristaništima i lukama. No zbog zatvaranja pojedinih cesta u Sloveniji i preusmjeravanje prometa na druge cestovne pravce teško je savjetovati domaćim turistima kad točno krenuti na putovanje i što na svom putu mogu očekivati.

Osim autocestom A1, prema moru se može prometovati i državnom cestom D1 Zagreb – Karlovac – Plitvice – Gračac – Knin – Split ili pravcem Zagreb – Karlovac – Plitvice – Graćac – Zadar planirate li put na sjever Dalmacije.

Prema sjevernom Jadranu i Istri, osim autocestom Rijeka – Zagreb, možete prometovati i starom cestom Zagreb – Karlovac – Severin na Kupi – Delnice – Rijeka.

Uoči predstojećeg vikenda najvažnije će biti pravovremeno se informirati o stanju u prometu na dionicama kojima će se prometovati. Informacije će se moći naći na web-stranicama Hrvatskog autokluba), na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone, kao i na broju telefona 072 777 777.

Na aerodrom krenite ranije

Svima koji u subotu, 30. srpnja iz Hrvatske planiraju put prema sjevernoj Europi savjetujemo da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji.

Ako se prometuje prema sjeveru Europe, savjetujemo izbjegavanje dionice od Zagreba preko graničnog prijelaza Bregana prema Ljubljani, odnosno područje oko Ljubljane.

Zbog zatvaranja cesta i pojačanog priljeva vozila, bit će onemogućeno prometovanje prema zračnoj luci na Brniku. Putnicima koji taj dan imaju zakazane letove savjetujemo raniji polazak prema toj zračnoj luci u Sloveniji.

Sve informacije o zatvaranjima prometnica mogu se pronaći na internetskim stranicama slovenskog Prometno-informacijskog centra, a dio informacija bit će i na stranicama Hrvatskog autokluba.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.