Kaos na prugama, HŽ zatrpan pozivima, tviteraši nadahnuti

Problemi u željezničkom prometu se nastavljaju, javlja HRT. Strojovođe i dalje odbijaju prekovremeno raditi, zbog čega su mnogi vlakovi otkazani ili kasne, a putnici na kolodvor dolaze autobusim.

U zagrebačkom gradsko-prigradskom prijevozu ne voze četiri vlaka. Četiri regionalne linije su otkazane, a 20 ih je zamijenjeno autobusima. Na šest linija vlakovi ne voze i nemaju zamjene, objavio je HŽ.
‘Zbog odbijanja prekovremenog rada strojnog osoblja u ponedjeljak i utorak dolazit će do pojačanih neurednosti u željezničkom putničkom prometu. Očekuje se da će najviše vlakova biti otkazano u gradsko-prigradskom prijevozu Zagreba dok će se dio vlakova u regionalnom prometu supstituirati autobusnim prijevozom. U gradsko-prigradskom prijevozu Zagreba putnici će osim prigradskim vlakovima biti prevezeni regionalnim vlakovima koji se zaustavljaju na kolodvorima i stajalištima prigradskih vlakova’, priopćio je HŽ.
Stručne službe HŽ Putničkog prijevoza izrađuju prijedlog novog rasporeda rada strojnog osoblja kojim bi se osigurao smjenski rad bez korištenja prekovremenih sati. Uprava HŽ PP-a očekuje da će se početkom travnja u potpunosti normalizirati situacija u željezničkom putničkom prometu.
‘Putnici kasne i primamo puno primjedbi. Samo od jutra došlo je 150, što telefonskih, što pritužbi mailom‘, izjavila je u ponedjeljak Ivana Čubelić, glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza za emisiju ‘Panorama’.
Nedavno su građani smišljali podrugljive slogane za HŽ, a sada su ponovno nadahnuti na Twitteru

‘Uprava HŽ Putničkog prijevoza za veliko nezadovoljstvo putnika i brojne reklamacije tijekom ožujka odgovornim smatra Sindikat strojovođa Hrvatske i njihove članove jer su svojim postupcima – prvenstveno neodazivanjem poslodavcu na rad (odbijanjem prekovremenog rada) – doveli do otkazivanja vlakova i uvođenja autobusnog prijevoza na pojedinim relacijama. Sindikat strojovođa Hrvatske želi dokazati da u HŽ Putničkom prijevozu nedostaje strojovođa. Uprava HŽ PP-a smatra da to nije točno, a u prilog tome ide i činjenica da su od 1. svibnja 2014. do danas HŽ PP napustila tek trojica strojovođa te cijelo to vrijeme dnevno vozi više od 700 putničkih vlakova’, ustvrdili su u HŽ-u.

Podsjećaju da ‘do početka kolektivnih pregovora prekovremeni rad nije bio sporan’. Prosječno je u veljači 2015. iznosio četiri sata, a u 2014. prosječno su mjesečno isplaćena 2,5 sata prekovremenog rada. Uprava HŽ PP-a i pregovarački tim nastavit će kolektivno pregovarati i redovito se sastajati s predstavnicima svih sindikata – Sindikata hrvatskih željezničara, Sindikata željezničara Hrvatske i Sindikata strojovođa Hrvatske.

Zbog nastale situacije HŽ se ispričava putnicima i moli ih za razumijevanje. O aktualnom stanju u prometu putnike će i dalje redovito obavještavati putem svoje mrežne stranice, kao i na brojevima telefona 060/333-444 i 01/3782-583. Informacije o stanju u prometu putnici mogu dobiti i na kolodvorima i stajalištima..

IZVOR: tportal

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.