‘Korupcija izravno dovodi do slabljenja povjerenja javnosti u državne institucije’

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

‘Korupcija iz političkog vrha je najštetnija i čestitam Vladi Republike Hrvatske koja je borbu protiv korupcije postavila visoko na listu prioriteta’, poručio je danas Thorbjørn Jagland, glavni tajnia Vijeća Europe koji u Solarisu sudjeluje na međunarodnoj konferenciji ‘Jačanje transparentnosti i odgovornosti radi osiguravanja integriteta: Ujedinjeni protiv korupcije’.

Konferenciju organizira Ministarstvo pravosuđa u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, zajedno sa Skupinom država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO). Na konferenciji će oko 250 stručnjaka iz različitih regija svijeta raspravljati o načinima jačanja transparentnosti i odgovornosti u javnom i privatnom sektoru u borbi protiv korupcije.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da je koruptivni procesi izravno dovode do slabljenja povjerenja javnosti u državne institucije.

– Razarajuće potencijale gubitka povjerenja javnosti u tijela državne vlasti jednostavno ocrtava činjenica da i sama sumnja u postojanje koruptivnih aktivnosti dovodi u pitanje vjerodostojnost svake vlasti, a time i stabilnost i gospodarski napredak države – poručio je između ostalog Bošnjaković.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Cilj konferencije je ujedno i promicanje nacionalnih antikorupcijskih mehanizama i javne transparentnosti. Ostale teme na dnevnom redu su uloga slobodnih medija u promicanju transparentnosti i integriteta u borbi protiv korupcije, etičke odgovornosti novinara i rizik s kojim se države mogu suočiti kada ih zahvati korupcija.

Drugi dan konferencije Deklaracija kojom se pokreće međunarodna mreža nacionalnih tijela za suzbijanje korupcije bit će otvorena za potpisivanje. Ta mreža, pod pokroviteljstvom hrvatskih, francuskih i talijanskih antikorupcijskih vlasti, promicat će sustavno prikupljanje, upravljanje i razmjenu informacija i dobre prakse između nacionalnih vlasti zaduženih za sprječavanje i borbu protiv korupcije.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.