Krenula međunarodna potraga za nekim tko zna nešto o djevojčici koju nitko ne traži

Nakon što su mediji u Hrvatskoj objavili fotografije i snimke djevojčice koja je pronađena prije više od mjesec dana u Velikoj Gorici, potraga za bilo kime tko bi imao ikakve podatke o njoj je postala međunarodna. Već su se pojavili prvi glasovi da bi jezik kojim govori mogao biti kurdski.

Podsjetimo, djevojčica stara oko tri godine pronađena je u Velikoj Gorici tijekom prvog vala izbjeglica u Hrvatskoj. Napuštena je u jednom parku i srećom se jednoj gospođi učinilo čudnim da je tako malo dijete samo. Pozvala je policiju i centar za socijalnu skrb, koji su dijete smjestili u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj u Zagrebu.

Institucije o njoj nemaju apsolutno nikakvih podataka, ne zna se odakle je došla, koliko je točno stara, pa čak ni kojim jezikom govori. U Nazorovu su nakon što su aktivisti objavili da se traže prevoditeljice (jer se računalo da će sa ženom dijete lakše razgovarati), došle govornice nekoliko jezika, na dijete navondo nije reagiralo ni na urdu, ni na hindi, ni arapski ni turski.

djevojcia2

Njezina je fotografija podijeljena na zatvorenim stranicama organizacija koje se bave izgubljenom djecom i spajanjem obitelji, no nitko se nije javio, zbog čega je Ministarstvo socijalne skrbi odlučilo fotografiju objaviti javno, ne bi li se možda negdje našao netko tko zna nešto o njoj.

Vlada je putem Twittera poslala zamolbu svima da se jave, a mnogi su korisnici društvenih mreža odmah počeli dijeliti priču o curici iz Nazorove.

Zainteresirali su se i neki svjetski mediji, pa će možda potraga uroditi plodom – neki su korisnici društvenih mreža već počeli komentirati da jezik kojim djevojčica na snimci koju je objavila Nazorova govori jezikom koji nalikuje na kurdski, pa bi to mogao biti prvi trag o njezinom porijeklu.

Izvor: Net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.