Krizni stožer Ministarstva zdravlja: Nema opasnosti od širenja ebole

Nema opasnosti od širenja ebole ni mjesta panici, izvijestio je krizni stožer Ministarstva zdravlja nakon sastanka u vezi sa sumnjom u prvi slučaj zaraze ebolom u Gornjoj Austriji.

Naime, u toj se zemlji posumnjalo na ebolu u dvama slučajevima kod pacijenata koji su doputovali iz Nigerije i imali su simptome groznice. Pod visokim mjerama osiguranja prebačeni su u bolnicu i smješteni u izolaciju. Uzorci krvi poslani su na analizu u Hamburg, a vlasti su stupile u kontakt sa svima koji su s njima bili u doticaju od dolaska u Austriju. No još nije potvrđena zaraza, rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Sumnja u virus ebole kod dvaju pacijenata u Austriji otklonjena je, objavile su su i austrijske vlasti. U oba slučaja sumnja je otklonjena u utorak navečer, izjavio je zemaljski poglavar Gornje Austrije Josef Puehringer, pozivajući se na analizu krvi u institutu Bernard Nocht u Hamburgu. Rezultate je potvrdilo i austrijsko ministarstvo zdravstva.

Krizni stožer hrvatskog Ministarstva zdravlja obavijestio je i da će biti pojačan nadzor na granicama te da za sada nema simptoma obolijevanja kod 18 osoba koje su zbog sumnje na ebolu pod nadzorom domaćih liječnika.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da epidemija predstavlja veliku prijetnju i da mjere za njezino suzbijanje ne daju dovoljno dobre rezultate.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.