KURIKULARNA REFORMA: Željka Markić iz lektira bi izbacila brojne hrvatske autore jer ‘navode na pedofiliju’

“POTREBNO je u cijelosti dobro revidirati popis lektirnih naslova, te izbaciti sva djela  koja  mlade  navlači  na  teme  seksualnosti  i  svih  mogućih  devijacija  na  tom području i uz to obrađene tako da će mladi prije steći ovisnost o pornografiji, nego želju za čitanjem klasika i proširivanjem spoznajnih vidika, što je suprotno odgojnoj dimenziji škole i nastave hrvatskoga jezika”, stoji u zahtjevu Udruge Željke Markić u primjedbama na Nacrt prijedloga kurikularne reforme.

Udruga U ime obitelji tako bi iz lektira izbacila niz hrvatskih autora kao što su Zoran Ferić, Dubravka Ugrešić, Slavenka Drakulić i drugi. No, krenimo redom.

Umjesto Građanskog odgoja “Čast i moral”

Voditelj Boris Jokić i članovi Ekspertne skupine za rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi zatražili su razrješenje. Jokić je na konferenciji za novinare naglasio kako marginalne političke strukture imaju utjecaj na budućnost ove zemlje te govorio o pritiscima. Upravo je Markić i njena udruga pozivala Jokića da proširi broj “stručnjaka” te izražavala nezadovoljstvo kurikularnoj reformi.

Jedna od najvećih zamjerki je ubacivanje građanskog odgoja što smatraju potpuno nepotrebno. Umjesto građanskog odgoja predlažu “svijest o nacionalnom identitetu”, “čovjek kao kulturno biće” ili “čast i moral”.

Stvari postaju zanimljivije u popisu lektira koje bi zabranili osnovnoškolcima i srednjoškolcima.

Lista zabranjenih autora

Na listi zabranjenih lektira su književnici Silvija Šesto (Debela), Zoran Ferić (Anđeo u ofsajdu), Haruki Murakami (Kafka na žalu), Kristian Novak (Črna mati zemla), Patrick Suskind (Parfem), Dubravka Ugrešić (Forsiranje romana reke), Slavenka Drakulić (Mramorna koža), Marquerite Duras (Ljubavnik).

Tek za usporedbu Slavenka Drakulić najprevođenija je hrvatska književnica i publicistkinja, dok su knjige Dubravke Ugrešić prevedene na gotovo sve europske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama.

Udruga smatra da su djela tih književnika štetna za duševno, duhovno i intelektualno zdravlje učenika, kao i da su djela neprimjerana nastavi.

“Djela koja su ispunjena vulgarizmima jer krše estetski kriterij i u suprutnosti su s traženjem poštivanja uljuđenog komuniciranja i bontona u nastavi”, stoji u primjedbama udruge U ime obitelji.

primjedbekurikuum_markic

Izvor/foto: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.