Kutija cigareta 40, boca Pelinkovca 120 kuna: Ministar zdravstva poskupljuje alkohol i duhan za 50 posto

Kutija cigareta barem 40 kuna, litra Pelinkovca barem 120 kuna. Takve cijene možete očekivati uskoro jer cigarete i alkohol u Hrvatskoj poskupljuju. Iako se ministar financija tome dosad protivio, čini se da se s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem uspio dogovoriti jer novi Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa poskupljenje od 50 posto, javlja RTL.

Cigarete u Europskoj Uniji jeftinije od nas plaćaju samo Bugari, ali alkohol je, po podacima Eurostata u Hrvatskoj već sad skuplji nego u Francuskoj i Njemačkoj.

Hrvati – puše i piju iznad europskog prosjeka, a kraće žive. Da bi duže živjeli nešto se mora promijeniti. Da se pita ministra zdravstva Milana Kujundžića kutija cigareta bi koštala 57 kuna, a boca viskija 270. Ministar financija Zdravko Marić rekao je ne može, pa su se našli na pola puta. Alkohol i cigarete neće poskupjeti 100 nego 50 posto.

Vijest koja se tiče velikog broja ljudi jer u Hrvatskoj puši svaki četvrti građanin, a
poznato je i da smo po konzumaciji alkohola u vrhu Europe – odrasli Hrvat godišnje popije 12,8 litara žestokog pića. Da se poskupljenje od 50 posto planira novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju potvrdili su nam članovi radne skupine. A to bi u proračun trebalo donijeti 2 milijarde kuna.

– Ako te novce dobijemo, onda ćemo i ubuduće poslovati bez deficita, jer mi nemamo pravo zaduživati djecu i ostavljati hrvatsko zdravstvo u dugovima pod jedan, a drugo, sačuvati visoku kvalitetu, a to znači izdvajati i za skupu opremu i za skupe lijekove – kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić 6. listopada 2018. godine.

Najskuplje cigarete u Europi uvjerljivo su u Irskoj. Kutija – 90 kuna. Hrvati koji nisu otišli i puše u Hrvatskoj sad plaćaju 27 kuna. Bugari puše za najmanje novca – 21 i pol kunu. S poskupljenjem od 50% Hrvati će izdvajati 40,5 kuna za kutiju. Irci uz skupe cigarete za bocu viskija moraju izdvojiti 262 i pol kune. Hrvati sad viski piju za gotovo dvostruko manje novca od Iraca, ali za više od Bugara. Uz poskupljenje ni viski neće biti kao što je nekad bio pa bez 202.50 kune, ništa.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.