Lijek protiv raka pluća je spreman i uskoro u Hrvatskoj

Profesor s odjela za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar, koji je sa svojim timom došao nadomak izlječenju jednog od najzloćudnijih tumora današnjice – raka pluća, najavio je kako je njegov lijek spreman i uskoro će se početi primjenjivati u Hrvatskoj.

– Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj’, rekao je Štagljar u emisiji HTV-a ‘U svom filmu’.

Put do ovakvog otkrića traje osam do deset godina, međutim u njegovu slučaju trajao je pet godina.

– Primijenili smo novu tehnologiju koju smo razvili prije tri, četiri godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinjak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija je na neki način svjetsko čudo, koje će uskoro biti primjenjivano ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već u mom laboratoriju proučavamo i lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke, kazao je Štagljar.

stagljar2

Istaknuo je kako je za tu tehnologiju dobio i nagradu od 3,25 milijuna dolara.

– Oni su mi bili dovoljni da je razvijem na takvu razinu da možemo reći kako ćemo za nekoliko godina imati preteče lijekova protiv mnogih karcinoma koje sam spomenuo, dodao je.

Naglasio je ikako tumore nećemo nikada uspjeti pobijediti.

– Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumjeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobijediti. Tumori su jako pametni, oni  evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lijekom, postaju rezistentni. Uvijek moramo biti spremni imati bataljun novih lijekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Bit cijelog istraživanja tumora jest da ih u sljedećih 20-30 godina možemo tretirati kao kronične bolesti. Mali postotak utjecaja kod karcinoma imaju geni, samo 9 posto. Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo, naglasio je Štagljar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.