MADE IN HRVATSKO ZAGORJE: Bez Huma 
nema viskija, ali ni Cole

Tvrtka Omco iz malenog Huma na Sutli potukla je konkurenciju u svijetu. Dobili su ekskluzivno pravo na kalupe u kojima se formiraju boce za najpopularnija pića

Jim Beam jedan je od najpoznatijih burbona u SAD-u. Proizvode ga od 1795. godine, a zagorska tvrtka Omco Croatia iz Huma na Sutli dobila je ekskluzivno pravo za izradu kalupa u kojima se formiraju boce u koje se toči ovaj burbon.

Jim Beam nedavno je rebrendirao i remarkirao boce te će na tržište izaći potpuno novi dizajn čiji su kalupi proizvedeni u Omcu. Za američko tržište zamijenili su u potpunosti svu ambalažu, od one najmanje 0,20 ml, 100, 300, do 0,75, litru i 1,75 litara. Prva serija kalupa iz Huma na Sutli već je otpremljena u Kentucky.

Ali u ovoj zagorskoj tvrtki izrađuju se i bočice za najpopularnije piće na svijetu – Coca Colu.

U procesu rebrandinga Omco je sudjelovao i s Heinekenom, s kojim su ugovorili ekskluzivno pravo na izradu kalupa za pivske boce. Heineken ih je već pustio na tržište, no u Hrvatsku još nisu došle. Čeka se da naša punionica zamijeni stare boce s papirnatim naljepnicama s novima na kojima su svi podaci utisnuti u staklo.

Omco je vodeći svjetski proizvođač kalupa za staklo, a tvornica u Humu na Sutli jedan je od vodećih izvoznika u Hrvatskoj. Prije 18 godina tvrtku je preuzela belgijska kompanija čiji su vlasnici tri obitelji.

boce viski

– Zapošljavamo 550 ljudi, zapošljavat ćemo još. Ove godine promet nam iznosi 53 milijuna eura, a planiramo još rasti i zapošljavati nove ljude. Puno investiramo, pa i sad imamo pripreme za novi pogon jer proširujemo postojeću proizvodnju. Izvozimo oko 98 posto naših proizvoda – rekao  je Darko Ranogajec, direktor Omca.

A ova tvrtka uvela je i neke dodatne privilegije za svoje radnike. Primjerice, tvrtka radnicima plaća dopunsko zdravstveno osiguranje. Prosječna dob radnika je 32 godine, a neto plaća je iznad 6000 kuna. Dobivaju godišnje dodatke, rade u tri smjene, rad noću, subotama, nedjeljama i blagdanima dodatno se plaća, a ljudi vole raditi prekovremeno jer im je to dodatna zarada.

Izvor: 24sata.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.