Bivši dekan VUŠ-a

Malenica dao prvi intervju na čelu Ministarstva uprave: Politički uzor su mu Tuđman, Adenauer i Merz

Ivan Malenica, 34-godišnji novi ministar uprave i bivši dekan Veleučilišta u Šibeniku, u svom prvom intervjuu otkako je zasjeo na mjesto Lovre Kušćevića, za tportal je, između ostalog, otkrio zašto mu je politički uzor Franjo Tuđman i je li svjestan toga da bilo kakav novi ‘kostur iz ormara’ nakon niza afera može imati ozbiljne posljedice za Vladu u cjelini.

– Izgradio sam se kroz rad, edukaciju i obitelj, ali imam i osobe na koje se mogu referirati. Svakako je to prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman jer je imao hrabrost preuzeti odgovornost da učini sve da Hrvatska postane samostalna država. Također bih spomenuo Konrada Adenauera, državnika koji je imao viziju ujedinjenja europskih zemalja, a to je ono što mi danas baštinimo kroz Europsku uniju. Uz to, što ja osobno smatram bitnim, pokrenuo je demokršćansku misao. Uzor mi je i blaženi Ivan Merz jer se istaknuo u radu s mladima, pokušavajući ih formirati u zrele i odgovorne ljude – kazao je između ostalog Malenica u svom prvom intervjuu.

– Prvo bih svakako istaknuo aktivnosti koje poduzimamo na području digitalizacije javne uprave. Osam je potpisanih i započetih projekata koji bi trebali pomoći u administracijskom rasterećenju javne uprave. Bilo da govorimo o projektu e-Poslovanje, e-Potpis ili e-Pečat, svaki ima isti cilj – olakšati usluge našim građanima i umanjiti gužvu na šalterima. Cilj nam je smanjiti brojne administrativne prepreke koje danas imamo, kada građani da bi dobili i samu informaciju moraju obilaziti po nekoliko adresa. Sustav e-Građani kontinuirano doprinosi tome, ali svakako planiramo raditi i na povećanju dostupnih usluga – izjavio je Malenica za tportal.

Novi ministar uprave odgovorio je i na pitanja o smanjenju broja službenika, ali i gorućim temama kojima se namjerava posvetiti.

– Istaknuo bih Zakon o plaćama državnih službenika, što pripremamo s Ministarstvom rada, a kojim ćemo na motivirajući način urediti napredovanje i nagrađivanje službenika. Želimo pokazati da u javnoj upravi rade pošteni i moralni ljudi koji odgovorno obavljaju svoje poslove. Uvijek ima iznimki, no generalno gledajući, poslovi se obavljaju u interesu građana, kojima uprava treba biti servis. Tu smo da maksimalno olakšamo stvari, od dobivanja informacija do pružanja usluga – riječi su Malenice.

Cijeli intervju pročitajte  OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.