Martina Dalić podnijela ostavku! ‘Nisam učinila ništa pogrešno niti neprimjereno’

Potpredsjednica Vlade i minstrica gospodarstva Martina Dalić podnijela je neopozivu ostavku na obje dužnosti. Izvijestili su danas o tome sada već bivša ministrica i premijer Andrej Plenković u izvanrednom obraćanju za medije nakon što su u javnost proteklih dana procurili brojni mailovi preko kojih je Dalić dogovarala Lex Agrokor.

– U dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem podnijela sam neopozivu ostavku na obje funckije. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti oko Agrokora ispada da sam ja postala teret Vladi i premijeru, a ja to nikako ne želim biti. Dobila sam politički zadatak naći rješenje da problem Agrokora ne povuče za sobom cijelu ekonomiju. Zadatak je bio zadan između koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta i proveden je u djelo, uključujuci i onaj da nema troška na teret poreznih obveznika. Velika je sreća svih današnjih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak, i zato mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima. Očekujem da će biti rasvijetljeno tko je objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade i ostalih aktera. Neovlašteno otkrivanje privatne korespondencije jest kazneno djelo po našem zakonu. Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. Percepcija je takva kakva je, ona je rezultitrala da koalicijski partneri Vladi iskazuju nezadovoljstvo i ja to želim zaustaviti. Ne želim biti uteg niti predsjedniku Vade niti HDZ-u. Ja nisam izazvala slom, učinila sam sve da zaposleni i hrvatsko gospodarstvo prođu sa što manje posljedica. Nisam učinila ništa pogrešno niti neprimjereno – izjavila je Dalić.

Potpredsjednica Vlade je u okviru svojih dužnosti u preoteklih više od godinu i pol dana dala veliki doprinos u nizu aktivnosti koje je imala kao ministrica, korodinirajući brojne aktivnosti u Vladi i baveći se krizom i restrukturiranjem u najvećoj hrvatskoj kompaniji Agrokoru’, poručio je Plenković.

– Potpredsjednica Dalić je konzultirala ljude koji su o toj temi, zahvaljujući znanju i isksutvu, mogli pomći u kratkom roku, koja se nije mogla naći u sustavu državne uprave. Bila je izvanredna kriza, zahtjevala je izvanrednu djelovanje i to je važno da svi kritičari i komentatori danas shvate – dodao je.

Plenković je podsjetio kako je u kratkim rokovima pripremljen Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima. Kriza koja je tada prijetila Hrvatskoj značila bi tada vrlo loš senarij za 56 tisuća zaposlenih i njihove obitelji te još 200 tisuća ljudi koji rade u kompanijama povezanim s Agrokorom, a prelila bi se i u susjedne države.

– Temeljni cilj našeg angažmana mi smo ostvarili i s te strane sam zadovoljan. Ono što mi je žao je da nije bilo više vremena i transparentnosti pa da izbjegnemo ove male scene koje bacaju mrlju na izrazito uspješan proces sprječavanja i prelijevanja krize Agrokora na naš financijski sustav. S te strane mi je žao da Martina napušta Vladu, jer je ona dala s te strane izrazito velik doprinos. Ostaje nam zadaća da sa svim dionicima dovršimo ovaj proces i rasvijetlimo sve aspekte ovog slučaja. Sve što ne bude eventualno dobro to će se korigirati i rješavati. Mogu s punom odgovornošću reći da smo s ovim zakonom ostvarili veliki uspjeh u interesu hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujem Martini na suradnji i na svemu što je napravila – zaključio je Plenković.

(FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.