Meteorolozi na oprezu: Južni Jadran na udaru tzv. mediteranskog uragana, medicanea

NAKON što se danas medijima proširila vijest o mogućnosti stvaranja mediteranskog uragana, koji bi na južni Jadran mogao stići nadolazećeg četvrtka, Crometeo je reagirao objavljujući članak o osobinama tog rijetko meteorološkog fenomena. Uz upozorenje kako će se za uvjete “medicanea” (Mediterranean hurricane) sa sigurnošću znati najkasnije do sutra ujutro, Crometeo piše kako postoji mala, ali realna mogućnost da se medicane pojavi na našim prostorima.

Tako u članku u ovoj neobičnoj pojavi Crometeo podsjeća kako je slična ciklona pogodila južnu Dalmaciju krajem 2008. godine te kako je ta ciklona po nekim obilježjima podsjećala na medicane. Nepogoda je prošla preko dubrovačkog područja, a cijeloga dana je padala kiša uz jaku buru. Olujni zapadni vjetar podigao je vrlo velike valove, a najjači udari vjetra na Jadranu zabilježeni su u Crnoj Gori, gdje je izmjereno čak 236 km/h, i to u Herceg Novom.

Medicanei se, kao i tropske oluje, najčešće zadržavaju iznad mora te dolaskom do kopna slabe. Ipak, paralelno s porastom temperatura uslijed globalnog zagrijavanja, ovakve pojave mogle bi postati sve češće.

Mediteranski uragani kao rijetkost

Mediteranski uragani, hibridi tropske i vantropske ciklone, rijetka su pojava u Sredozemlju zbog najčešće nedovoljno visoke temperature mora i nedovoljno visoke relativne vlažnosti zraka te zbog malene površine mora koje je okruženo kopnom. Do pojave medicanea dolazi tek nekoliko puta godišnje.

Oni, baš kao i tropske ciklone, ne sadrže fronte i imaju specifični oblik s okom u središtu oko kojeg se nalaze jake grmljavinske oluje, piše Crometeo. Ipak, za razliku od tropskih ciklona, nastaju i iznad hladne morske površine.

Na Mediteranu je njihova pojava zabilježena u više navrata: u rujnu 1969. godine, u siječnju 1982. godine, u rujnu 1983. godine, u listopadu 2006. godine te u studenome 2011. godine. Medicane u studenog 2011. godine, koji se pojavio u zapadnom Sredozemlju, proglašen je pravom tropskom olujom te je ujedno i prvi takav slučaj u Sredozemlju otkako postoje meteorološka mjerenja.

Dana 4. prosinca 2008. godine, južnu Dalmaciju pogodila je ciklona Faust. Ta je ciklona imala neka obilježja medicanea.

Izvor:Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.