Milanović komentirao rješenje o ‘švicarcu’: ‘Od banaka se neće oteti više nego one to mogu izdržati’

Hrvatska narodna banka službeno se očitovala ministru financija  o njegovu rješenju za dužnike u švicarskim francima, a u kojem, pojednostavljeno prepričano, piše da bi od Vladine akcije moglo biti više štete nego koristi, piše Jutarnji list. S obzirom na to da su se do sada vrlo nepristrano izjašnjavali o tom rješenju za ‘švicarce’, pomalo šokira koliko je Mišljenje HNB-a, koje potpisuje guverner Boris Vujčić, kritično prema planu konverzije kredita u francima u kredite u eurima koji vladajuća koalicija želi što prije izglasati u Saboru. Ukratko, u HNB-u procjenjuju da bi Vladin model konverzije mogao uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

Premijer Zoran Milanović jutros je Tisnome, na otvaranju vrtića, dao svoj komentar na to:

‘Smatram da konzervativno pristupaju tome, banka ne odlučuje o tome ali njihovo je pravo da upozoravaju što bi se eventualno moglo dogoditi, to je na kraju krajeva odluka koju donose vlada i sabora. Banka nije nadležna donositi zakone, ona je tu da se složi ili kritizira, ali da HNB to i ne podržava, mi bi to svejedno napravili.

Tu se pokazuje da je odgovorna vlada i politička vlast, kao što je bila i ona prije sedam, osam godina, kad su tuda šetali Šukeri, Karamarci, Sanaderi, Jandrokovići i drugi, koji su šutjeli ‘ko zaliveni.  Vujčić, kao i svi bankari, igra ziheraški i konzervativno, ali odgovornost ostaje na nama.Ovo je rješenje koje je neće oteti od banaka više nego mogu izdržati, a izvući će građane. Svim ljudima, a ima ih i ovdje među roditeljima, ovo će olakšati život.  Kada me novinari me pitaju za Karamarka, ako odmahnem rukom bahat sam, ako odgovorim, uličar sam. Neke ljude možete nekada varati, ali ne sve i ne stalno’ – završio je svoj komentar.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.