Ministar Lalovac danas s bankarima o švicarcu

Dogodio se novi šok za sve koji imaju kredite u švicarskim francima. Ta je valuta porasla gotovo 16 posto u odnosu prema kuni i iznosi 7,39 kuna za franak, što je izravna posljedica neočekivane odluke Švicarske središnje banke da neće ograničiti njegovu vrijednost prema euru.

Švicarski franak oštro pao nakon odluke SNB-a

U Udruzi Franak procjenjuju da je u Hrvatskoj oko 60 tisuća kredita u švicarskoj valuti, što znači da jačanje franka može utjecati na život od 200 do 300 tisuća građana, i zato traže hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. Udruga je pozvala predsjednika države u odlasku Ivu Josipovića i novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da sazovu hitnu sjednicu Vlade zbog ugrožene nacionalne sigurnosti jer velik broj dužnika s kreditima u francima  neće biti u mogućnosti podmiriti dugove.

A ministar financija Boris Lalovac poručuje da će Vlada morati pronaći zakonska rješenja kako bi pomogla građanima. On se danas sastaje s predstavnicima banaka.

Gostujući sinoć u emisiji Otvoreno, direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček rekao je kako bankama nije u interesu rast tečaja švicarskog franka, koji je jučer skočio čak za petinu svoje vrijednosti. Time je rata prosječnog kredita u toj valuti narasla za petstotinjak kuna.

Bohaček poručuje dužnicima da ne žure s plaćanjem kredita unaprijed jer je moguće da se franak stabilizira. Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić pak traži moratorij na otplatu kredita u francima.

Hrvatska stranka prava dr. Ante starčević (HSP AS) smatra da se problem građana koji imaju kredite u švicarskim francima može riješiti konvertiranjem tih kredita, pod što povoljnijim uvjetima i bez naknade, u euro ili kune te produljenjem roka vraćanja radi smanjenja financijskog pritiska na dužnike.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.