Ugostitelji u problemu

Ministar najavio inspekcije: Pad vrijednosti fiskaliziranih računa veći je od broja izdanih

Novo normalno za splitski restoran vlasnice Jelene Tabakznači lošiji posao nego prošle godine.

– Vjerujem da je broj izdanih računa manji jer smo radili manje, poslovalo se manje, a vrijednost računa je manja jer su to pretežito naši ljudi. Njih pet dođe i pije esspresso, dok bi prije došlo pet Australaca i pilo pet piva, pa pet koktela – kaže Tabak za Novu TV.

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti računa veći od pada broja izdanih računa, pa je ministar Marić najavio provjeru.

Može li se varati sustav?

‘Sad i jest vrijeme da se radi porezni nadzor. Ja samo mogu reći da porezna ima sve podatke koji su pod istom kapom smještaj i ugostiteljstvo, pri čemu je smještaj nosio puno veće iznose, pa kad je ministar Marić spomenuo ugostiteljstvo, mislim da je imao lapsus lingua i mislio uslugu smještaja’, rekla je Jelena Tabak.

Može li se prevariti sustav, pitali su APIS s  Nove TV. ‘Svi porezni obveznici šalju podatke u sustav fiskalizacije potpisan elektronskim ključem. U slučaju da to nije ključ i ne odgovara onome kako bi trebalo, podaci se ne bi zabilježili na sustav. U drugom koraku kad su podaci već zapisani u sustav APIS-a, bilo kakav pokušaj da se oni promjene se odmah evidentira i naš sustav evidentira. Takvih pokušaja nije bilo’, kaže Saša Bilić iz APIS-a.

Država će nastaviti s mjerama, ali…

Država će i idućih mjeseci nastaviti podupirati turističke grane koje drže naše gospodarstvo. ‘Turizam ćemo i u naredna tri mjeseca pratiti određenim mjerama, ali one će biti modificirane i neće biti takve kakve su bile u ožujku, travnju i svibnju’, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

A ministar turizma Fari Capelli šalje oštru poruku onim koji bi možda naštimavali promet kako bi dobili potpore. ‘Oni koji riktaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora’, poručio je.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.