Ministarstvo dijeli 250 milijuna kuna za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

Ukupno 250 milijuna kuna na raspolaganju je građanima u sklopu natječaja ‘Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima’ koji je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

– Cilj natječaja je razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta, radi smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.  Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava, a po projektu se financira do 70 posto od ukupnih prihvatljivih troškova. Najniži iznos javne potpore po korisniku iznosi 3.500 eura, a najviši 200 tisuća eura u protuvrijednosti u kunama, tijekom razdoblja od tri uzastopne fiskalne godine – izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Korisnici mogu biti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje 12 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva za potporu, u rangu mikro i malih poslovnih subjekata, a koja pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva najmanje 2.000 eura i koji posjeduju rješenje odnosno odobrenje za djelatnost koja je predmet potpore.

Prihvatljivi su projekti iz sljedećih sektora prerade ili marketinga te izravne prodaje proizvoda, usluge u ruralnim područjima koja mogu obuhvaćati usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima, usluge u društvenim djelatnostima i intelektualne usluge, zatim razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, kao i turizam u ruralnom području.

– Raspisivanje ovog natječaja jedna je od mjera demografske obnove ruralnih područja Republike Hrvatske, ali i  jedan od važnijih ciljeva Programa ruralnog razvoja RH do 2020. godine. Razvojem nepoljoprivrednih djelatnosti potičemo ostanak mladih poljoprivrednika u ruralnim područjima te novo zapošljavanje i izvan okvira uobičajenih poljoprivrednih zanimanja – komentirao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prijave na natječaj za operaciju 6.4.1. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimat će od 18. srpnja do 28. rujna 2018. godine, a sve informacije dostupne su ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.