Ministarstvo mora izdalo upozorenje za nautičare: ‘Vrijeme može biti opasno, osigurajte vezove i potrebnu opremu’

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, s obzirom na najavljenu prognozu vremena, izdalo je upozorenje za nautičare koji planiraju isploviti na more ovog vikenda.

Naime, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za predstojeći vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu. Državni hidrometeorološki zavod izdao je Meteoalarm prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.

– Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30 posto više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba – izvijestili su iz MMPI-a.

Stoga pozivaju još jednom sve nautičare i pomorce da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna, osiguraju vezove svojih plovila u lukama, sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova, imaju na plovilima svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka, provjere ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu, koriste aplikaciju NIS za praćenje prognoze i preko koje mogu uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru kao i na broj 195.

– Dodajemo i kako će se, zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Podsjećamo kako se djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine – priopćeno je iz Ministarstva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.