Mirjana Paris ima 4 godine i rođena je u švicarskom zatvoru

Djevojčica koja je početkom listopada ostavljena u parku u Velikoj Gorici zove seMirjana Paris i dolazi iz Sesveta. Još uvijek nije poznato kako se preziva.

Mirjana je rođena u zatvoru u Švicarskoj i ima sestru blizanku. Malena je navodnostara četiri godine, a u Hrvatsku se doselila tek nedavno, neslužbeno doznajeVečernji list.

Roditelji joj se posvađali, ona odlutala

Podsjetimo, u petak se doznalo kako je djevojčica, za koju se smatralo da je dio izbjegličkog vala, nestala nakon što su joj se roditelji posvađali. Oni su bili u posjetu kod prijatelja u Velikog Gorici, a tijekom svađe djevojčica je sama odlutala do parka gdje ju je pronašla prolaznica. Nakon svađe majka je otišla u Italiju, a otac u Zagreb.

Curica je završila u domu i mjesec dana su pokušavali utvrditi odakle je. Utvrđeno je da djevojčica ne razumije arapski, turski, kurdski, hindi ni perzijski jezik. Na kraju je utvrđeno da djevojčica govori dijalektom bajaš koji govore Romi u Rumunjskoj, ali i južnoj Mađarskoj i Hrvatskoj.

– Budući da je dijete pronađeno izvan izbjegličkih ruta, naša prva pretpostavka bila je da se radi o romskom djetetu te smo prvo pokušali s njom razgovarati na romskom, ali nije reagirala. Bajaški je drugačiji i nerazumljiv govornicima romskog. Međutim, i jedna mama s malim djetetom koja govori bajaški bila je među prvima koja je pokušala komunicirati s djevojčicom, ali malena tada nije reagirala – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Zagreb  Jasna Ćurković Kelava.

Otac želi doći po nju

Problem je bio i u tome što je djevojčica prema procjenama pedijatara stara između dvije i pol i tri i pol godine pa je s njom bilo teško komunicirati.

– Nama se javila jedna gospođa i rekla da je prijateljica tate djevojčice i pitala kad tata može doći po djevojčicu. Tata nakon svih događanja, naravno, ne može tek tako doći po kćer. Uputili smo ih da se jave u nadležni Centar za socijalnu skrb koji će, u suradnji s policijom utvrditi stvarne činjenice i odlučiti o tome što dalje – rekla je Kelava dodavši se da djevojčica do daljnjeg ostaje u Nazorovoj.

 

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.