‘Mislio sam da su komunistički zločinci kažnjeni’

‘Ovo nije bila bitka nego dogovor ravnopravnih strana, naš ugled nije ničime narušen, nego je dapače bolji nego što je bio. Cijeni se onoga tko zna što hoće i pokušava se za to izboriti. Od početka smo inzistirali da nas se samo tretira kao članicu, a ne pristupnicu. Od nas se tražilo da se s promjenom krene odmah, a dobili smo tri mjeseca’, kazao je gostujući u Dnevniku HTV-a ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Na pitanje o promjeni ustava kojim bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva, Orsat Miljenić u Dnevniku HTV-a rekao je kako ovaj slučaj potaknuo suočavanje sa zločinima.

‘S ovoliko godina koliko imam nisam razmišljao o komunističkim zločinima. Znao sam da su oni postojali i bilo mi je to grozno, ali mislio sam da su ti ljudi kažnjeni. Kada sam došao na ovu poziciju shvatio sam da se zločinici 20 godina skrivaju. Odlučio sam to promijeniti. Otvorili smo pitanje kojim se nitko nije želio baviti 20 godina. Ova situacija je iznjedrila upravo to – naše suočavanje sa zločinima’.

Zalaže se da se ukidanje zastare odnosi za sva teška ubojstva, ne samo ona politički motivirana. ‘Uvjeren sam da će Ustav biti promijenjen odmah, jer ne mogu zamisliti da bi bilo tko u hrvatskom Saboru glasao da se ne procesuira primjerice ubojica djece’, poručio je ministar.

IZVOR: HRT/Tportal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.