Mladi ste, a želite živjeti na selu? Ovaj kraj će davati i 120 tisuća kuna za gradnju ili obnovu kuće

70 do 120 tisuća kuna za gradnju ili obnovu kuće nudit će uskoro Splitsko-dalmatinska županija, pišu Vijesti.hr.

Mjera je to koja će se ponuditi mladim obiteljima, ali samo u ruralnom kraju i pod jednim uvjetom. Na taj se način, već pomalo očajnički, pokušava zaustaviti demografski slom u Zagori.

Mlada tročlana obitelj iz Splita ozbiljno razmišlja o povratku na selo. Staru kuću u Cisti Provo imaju, ali lakše bi je obnovili uz  obećane poticaje.

– Ne znam još nikakve detalje, ali mislim da je to dobra stvar, pogotovo za ovako nas mlade, ako bude nešto od toga trebali bi to prihvatiti – kazala je Splićanka Antonija Madunić.

Od 70 do 120 tisuća kuna za kupnju ili obnovu stare kuće, odnosno gradnju nove u ruralnom kraju nudit će Splitsko-dalmatinska županija onima koji izaberu život na selu.

– Moji planovi su povratak na selo i to bi u svakom slučaju bio dobar početak neki iznos ili za gradnju ili adapataciju stare kuće, pa ćemo vidjeti još što će biti – kaže Imoćanin Ivan Brdar.

Uvjeti natječaja bit će poznati sredinom ožujka, ali mjera je usmjerena na mlade obitelji do 45 godina starosti koje će nakon gradnje kuće i ostati živjeti na selu.  “To je program koji će trajati tri godine ako netko i ne uđe u prvu tranšu nije razlog da bude žalostan jer će cijelu godinu kontinurano to događati i tako tri godine zaredom”, rekao je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Razne mjere protiv demografski negativnih trendova uz županiju nude i općine u Zagori.

– Mi nudimo jedan dio svog programa, na taj njihov program 25 posto tko dobije od županije poticaj na taj iznos 25 posto – rekao je načelnik općine Cista Provo Božo Čubić.

Neki su ipak skeptični koliko mjere mogu zaustavaiti izumiranje sela.

– Svatko će se snaći za kuću, ali ako ima posao, ako nema posao teško – kazala je Rozanka iz Ciste Provo.  – Neka se pokuša, ali mislim da je to sve zakasnilo. Jedan drugog vuče vani – kaže Seka iz Lovreča.

Za prvu godinu županija je pripremila 4 milijuna kuna, a iz godine u godinu iznos će rasti. Krajnji cilj programa je vratiti od 250 do 300 obitelji u Dalmatinsku Zagoru.

(FOTO Ilustracija/arhiva)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.