Mljet, prvi zeleni otok na svijetu

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavit će projekt ‘Mljet, prvi zeleni otok na svijetu’, prenosi Index.hr.

Ove godine se projektu u borbi protiv klimatski promjena i smanjenja emisija stakleničkih plinova pridružuje i Nacionalni park Mljet.

U sklopu projekta stanovnicima će se subvencionirati nabava električnih vozila. Uz ministra Zmajlovića, projekt će predstaviti i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller te ravnateljica Nacionalnog parka Mljet Marta Sršen Stražičić.

Radi se o projektu u okviru kojeg se potiče korištenje vozila na električni pogon kako bi se smanjila emisija CO2 te očuvalo zaštićeno područje otoka.

Projekt je dio programa Vlade RH za poticanje energetske učinkovitosti u prometu koje provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jedna od sedam mjera za učinkovitiji promet je i subvencioniranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila koja se provodi drugu godinu zaredom i za koju je u Fondu ove godine osigurano 14 milijuna za sufinanciranje kupnje hibridnih i električnih vozila  građanima i tvrtkama.

“Za našu ustanovu važna je mjera Zelena linija, kroz koji se subvencionira nabava ekoloških vozila i plovila u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Tako je upravo kroz Zelenu liniju JU NP Mljet osigurao sredstva za postavljanje postaja za punjenje električnih vozila koje će uskoro biti stavljene u funkciju, a kojima će pristup potpuno besplatno imati i lokalno stanovništvo, kao i posjetitelji parka. Kako bi Mljet zaista postao prvi potpuno zeleni otok na svijetu, JU NP Mljet pridružuje se Ministarstvu i Fondu te osigurava dodatna sredstva za subvencije kupnje električnih vozila za stanovnike Mljeta”, objavljeno je na stranicama NP Mljet.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.