MOL: Prodajemo INA-u!

Mađarska naftna kompanija objavila je da pokreće pripremu za prodaju dionica INA-e. Odluka je objavljena nakon današnjeg kruga pregovora predstavnika Vlade i Mađara u Zagrebu, koji je potvrdio razmimoilaženja dviju strana, ponajprije oko upravljačkih prava.

MOL je na internetskim stranicama budimpeštanske burze objavio kako je Uprava MOL-a dobila nalog da počne s pripremama za prodaju svog udjela u INA-i.

Odbor izvršnih direktora ovlastili su da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i, kako bi se, navode, maksimalizirala vrijednost investicije.

Podsjetimo, MOL drži 49,1-postotni udio dionica INA-e. Koliko su odlučili prodati, za sada nije poznato.

Vlada će u najkraćem roku zauzeti stav

“Pregovarački tim hrvatske Vlade primio je informaciju da je MOL počeo pripremu za prodaju MOL-ovog udjela u INA-i. Obzirom na nove okolnosti koje stajalište MOL-a donosi, Vlada će u najkraćem roku zauzeti stav i o tome obavijestiti javnost. Učinit će sve kako bi INA ostala energetski lider u regiji, sve što je u najboljem interesu tvrtke, njenih zaposlenika, energetske stabilnosti države i ukupnog gospodarstva”, navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

IZVOR: Media servis/Danas.hr

Razmimoilaženje oko upravljačkog modela
Ovakav rasplet nije se dao naslutiti nakon današnjeg sastanka ministra Ivana Vrdoljaka i člana mađarskog pregovaračkog tima Jozsefa Molnara. Potvrđeno je razmimoilaženje oko upravljačkog modela u INA-i. Za Mađare je postojeće upravljanje u skladu s međunarodnom praksom i hrvatskim i europskim propisima, dok Hrvatska inzistira na većem utjecaju u vođenju kompanije.

“Što se tiče upravljanja INA-om, čvrsto vjerujemo da je postojeći model u skladu s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i europskim propisima. Svejedno, uvjereni smo da ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske pronaći rješenje koje će doprinijeti budućnosti INA-e”, rekao je Molnar.

“Mi smo danas otvorili i predložili novi način korporativnog upravljanja kojeg ćemo sutra i službeno proslijediti kolegama iz MOL-a. Mislim da bi bilo dobro, a tako smo se i sporazumjeli, da ćemo ubrzati s procesom pregovaranja”, rekao je Vrdoljak nakon sastanka koji se održao u Zagrebu.

Vlada: Izvjesna je promjena pregovaračkih okvira

Nakon što je MOL objavio početak priprema za prodaju svog udjela u INA-i, oglasili su se i Banski dvori.

“Vlada sa zanimanjem je primila priopćenje MOL Grupe o njihovim stajalištima vezanim za ulaganja u INA-u”, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću koje prenosimo u cijelosti.

”Današnjom odlukom, izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sjednici 1. kolovoza ove godine. Vlada će kao dioničar INA-e u dobroj vjeri postupati s ciljem postizanja najboljeg interesa za INA-u kao hrvatskog trgovačkog društva. Također, Vlada će, i kao regulator i kao tijelo odgovorno za energetsku strategiju zemlje, poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske”, stoji na kraju šturog priopćenja iz Banskih dvora.

Reakcija Vlade stigla je ubrzo nakon objave mađarskog MOL-a na burzi da počinje s pripremama za prodaju svog udjela u INA-i.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.