More je još toplo za kupanje, ali sljedeći tjedan pripremite kišobrane

Iza nas je topli rujan, a pred nama je topli listopad, najavljuje nam Tomislava Hojsak iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda.

– U listopadu se u Dalmaciji očekuje prosječno toplo, pri čemu je u tekućem te sljedećem tjednu moguć pokoji dan s temperaturom malo nižom od prosjeka – kaže Hosjak.S obzirom da je listopad prvi pravi jesenski mjesec u kojem se nižu kiše, sve zanima hoće li tako biti i ove godine, piše Slobodna Dalmacija.
– Prosječna količina kiše predviđa se za veći dio listopada, no sljedeći tjedan ponegdje može biti malo kišovitiji od prosjeka. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, čini se kako bi u posljednjem tjednu listopada trebalo biti manje kiše od uobičajenog – najavljuje Hosjak.Dok čekamo što će nam s vremenom donijeti listopad, vratimo se u rujan, a on je, prema prvim rezultatima, bio iznadprosječno topao. Premda se klimatološka analiza protekloga mjeseca iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda tek očekuje, već sada je očito kako je mjesec rujan bio topliji od uobičajenoga jer su temperature, posebno u drugom tjednu, bile iznadprosječne.Tada je, podsjetimo, nad Dalmacijom prešao toplinski val s temperaturama većim od 30 stupnjeva. Rekorder mjeseca bio je Knin jer je u tom gradu 18. rujna temperatura dosegnula 37,9 stupnjeva, što je za 0,5 stupnjeva više od starog rekorda, 7. rujna 2008. godine.

U isto vrijeme Šibenik je, prema podacima DHMZ-a, izjednačio rujanski temperaturni rekord jer je najviša dnevna temperatura bila 35,4 stupnja, kao i vrućeg 7. rujna 2008. godine. Split je uz to zabilježio topliji rujan od uobičajenoga jer je u prošlom mjesecu bilo toplije za čak 1,4 stupnja od uobičajene temperature.
Kupači, nije gotovo

Uz toplo vrijeme, jedan dio mjeseca obilježile su i kiše, pa je tako nakon toplinskog vala s ekstremnim vrućinama upravo na prijelazu iz ljeta u jesen vrijeme priredilo pravi jesenski scenarij i otpuhalo vrućinu.

Nekoliko dana nakon toga ponovno je uslijedila ciklona, donijela kišu, pijavice na moru, a krajnjem jugu, točnije u Zračnoj luci u Čilipima, čak 155 litara kiše u samo 24 sata, što nije zabilježeno u 30-godišnjoj povijesti mjerenja. Za kraj mjeseca, sve je začinila bura, na mahove je imala i olujne udare, najjače na Paškom mostu, čak 158 kilometara na sat.

Pred nama je prvi listopadski vikend, a on nam, prema najavi “Crometea”, donosi promjenjivo, ali toplo vrijeme. Tako će danas biti mjestimično oblačno, kiša je izvjesnija na moru, a temperature će se kretati i do 25 stupnjeva.

Slično će biti i sutra i u nedjelju, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a kiša i slabi pljuskovi mogli bi ponovno biti češći na otvorenom moru nego uz obalu. Sigurno ima onih koji prate temperaturu mora, a ona je, unatoč buri, od 21 do 23 stupnja, a to je još uvijek prihvatljivo za kupanje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.