Možda imate prava za koja i ne znate, sve ih možete provjeriti na jednome mjestu

Stara je uzrečica – tko više zna, taj više može. A odnedavno na jednom mjestu možete doznati sva prava koja imate kao građani Europske unije.

Objavljen je tzv. Fact sheet fundamentalnih prava građana EU putem kojeg prema temi možete odabrati poveznicu na kojoj su vam na raspolaganju detalji pojedinih prava.

Tako su ugrubo prava podijeljena na: Individualna i kolektivna te na područje slobode, sigurnosti i pravde. Ti su segmenti nadalje ‘razbijeni’ na podteme.

Na jedinstvenoj stranici poveznica ‘građani Unije i njihova prava‘ odvest će vas na povelje i ugovore koje se bave općenitim pravima građana EU, kao što je Povelja Europske unije o temeljnim pravima, Ugovor o funkcioniranju EU te članak 9 Ugovora o EU.

Na poveznici ‘sloboda kretanja i boravišta‘ bit ćete informirani o pravima, ali i obvezama ukoliko se želite kretati i živjeti u nekoj drugoj državi članici čije državljanstvo nemate.

Poveznica ‘pravo na peticiju‘ građanima jamči pravo da predaju peticiju Europskom parlamentu u obliku žalbe ili zahtjeva na temu koja spada u domenu rada institucija Europske unije. Peticije pregledava ‘Parlamentarni odbor za peticije’ koji potom odlučuje hoće li je prihvatiti ili odbaciti.

U jednom od izvještaja Europskog parlamenta koji se bavi ovom temom istaknuto je da su građanske inicijative ”ključni element za participativnu demokraciju i omogućavanje detekcije ‘rupa’ i kršenja implementacije EU zakona u državama članicama” te je objavljena statistika predanih peticija po borju i temi na koju je građani žale. Iz podataka je vidljivo da građani godišnje predaju i više od 2000 peticija, većinom ukazuju na probleme vezane uz temu okoliša, a najviše peticija dolazi iz Španjolske.

Osim toga, tu je i mehanizam europske građanske inicijative koji je aktivan od 2012. EU ga ističe kao jedinstven i inovativan način kojim se građanima omogućuje da potiču Europsku komisiju na donošenje zakonodavnih prijedloga i time sudjeluju u oblikovanju Europe. Kad se za određenu inicijativu prikupi milijun potpisa, Komisija odlučuje koju će daljnju mjeru poduzeti. Od kad je uveden ovaj mehanizam 2012. do sad, četiri su inicijative prikupile milijun potpisa i Komisija se obvezala da će poduzeti daljnje mjere vezane za njih tri.

U području slobode, sigurnosti i pravde, poveznice će vas odvesti na informacije o pravima zaštite osobnih podataka, suradnje s policijom, suradnje s pravnim tijelima, upravljanje vanjskim granicama, prava vezana za imigraciju i azil.

Možda imate prava o kojima i niste puno razmišljali, a dobro bi vam došlo da ste upoznati s njihovim detaljima. Ukoliko dođe do nekih izmjena, one se redovito ažuriraju, tako da sva svoja prava uvijek možete provjeriti na ovoj poveznici.

Izvor: Dnevnik.hr

 

foto: ilustracija/arhiva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.