MOŽETE LI POGODITI: Kojeg političara na Facebooku najviše hejtaju?

Politička stranka koja se najviše spominje u online medijskom prostoru je HDZ, pokazalo je istraživanje koje je MediaToolkit proveo između 5. i 27. listopada. U tom razdoblju analizirali su spominjanje najvećih hrvatskih političkih stranaka i njihovih lidera u hrvatskom i regionalnom medijskom prostoru, ali i na društvenim mrežama. Zanimljivo je i da se šefa HDZ-a Tomislava Karamarka najviše “hejta” u online objavama, javlja Faktograf.hr,zajednički projekt GONG-a i Hrvatskog novinarskog društva.

U razdoblju uoči početka službenog dijela predizbornih kampanja, HDZ je spomenut na webu i društvenim medijima ukupno 31.705 puta, dok je drugoplasirani SDP spominjan 22.722 puta. Sve ostale stranke itekako zaostaju pa je trećeplasirani Živi Zid, koji svojukomunikaciju većinom obavlja preko Facebooka, spomenut 3270 puta, a slijede ga HDSSB s 2015, ORaH s 1957, Hrast s 1224, MOST nezavisnih lista s 1097 te Naprijed Hrvatska s 879 spominjanja.

O HDZ-u se najviše govori i na društvenim mrežama

Iako se u nekim analizama govorilo da SDP prevladava na društvenim mrežama, ipak je HDZ taj koji uvjerljivo dominira online medijskim prostorom, pa tako i društvenim mrežama. Najviše spominjanja ostvaruje na Facebooku – 8519 spominjanja, tj. 27% od ukupnog broja spominjanja. SDP gubi u ovoj bici sa samo 5222 Facebook spominjanja koja čine 23% od ukupnog broja spominjanja.

Milanovića spominju češće nego Karamarka

Kada se govori o predsjednicima stranaka, ne iznenađuje činjenica da je najčešće spominjan političar aktualni premijer Zoran Milanović s 39.770 spominjanja.

Njegov protukandidat, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, spomenut je daleko manji broj puta – 13.728.

Iz ovih podataka može se zaključiti da HDZ u prvi plan stavlja stranku, dok Karamarka pokušava držati u pozadini upravo zbog njegove izrazite nepopularnosti.

Milanović nema ovih problema pa prema tome SDP podjednako ističe stranku kao i predsjednika stranke tj. premijera.

U polovini objava negativno o Karamarku

Detaljnom analizom spominjanja aktualnog premijera Milanovića i njegovog suparnika Karamarka MediaToolkit došao je i do zanimljivih podataka o sentimentu ovih objava: Karamarko se na webu i društvenim mrežama u hrvatskim i regionalnim online medijima spominje u izrazito negativnom kontekstu s više od 50% negativnih objava.

Milanović pak broji više od 37% negativnih spominjanja.

Iako su oba kandidata za premijersku fotelju kritizirana zbog svojih političkih poteza, daljnjom analizom utvrđeno je da je dio Karamarkovih negativnih spominjanja izrugivanje na račun (ne)snalaženja s brojkama brojeva, dok je Milanović negativno spominjan u kontekstu izbjegličke krize, prenosi Faktograf.hr.

izvor.net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.