Na putu za Sarajevo: Papamobil Jadrolinijom stigao do Splita

Jadrolinijinim brodom “Marko Polo” prevezen je, u sklopu redovite linije Ancona-Split, papamobil kojim će se koristiti papa Franjo za svoga Sarajevu u subotu, 6. lipnja.

Papamobil prevezen je iz Ancone u Split redovitom linijom u noći s 3. na 4. lipnja, priopćila je u četvrtak Jadrolinija.

Papamobil neslužbeni je naziv za specijalno konstruirani automobil kojim se Sveti Otac koristi tijekom svojih službenih posjeta. Obično je tako napravljen da je papa vidljiv za velike narodne mase.

Apostolsko putovanje pape Franje u Sarajevo pod motom “Mir vama” treći je posjet poglavara Katoličke Crkve Bosni i Hercegovini.

Pripreme za pohod pape Franje Sarajevu, planiran za 6. lipnja, u punom su jeku, a novinari su se u srijedu mogli uvjeriti u radove koji se obavljaju na stadionu Koševo, gdje će biti upriličeno središnje misno slavlje uz sudjelovanje 65 tisuća hodočasnika.

Na bini s oltarom, dominirat će veliki križ i Isusov kip

Na dvadesetpetmetarskom podiju postavljen je oltar, posebno izrađen za ovu prigodu u Tomislavgradu, čiji je autor akademski slikar Ilija Skočibušić.

996150_437462453099718_1709088565581602552_n

Na jednostavnoj bijeloj podlozi, kako je pojasnio don Tomo Knežević, voditelj liturgijsko-glazbenog programa, pismom bosančicom ispisano je “Zdravo tijelo Isusovo”, a posebice za Papin posjet izrađeni su kalež, procesijski križ i dva svijećnjaka.

Na stadionskom oltaru od srijede je i stolac od hrastovine, kojega su u majstorskoj radionici u Zavidovićima izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac.”To je dar dvojice Bošnjaka-muslimana”, istaknuo je don Tomo dodajući kako to dovoljno pokazuje koliko je papa Franjo omiljen svima u Bosni i Hercegovini.

Binom s oltarom u subotu će ipak po svemu sudeći dominirati veliki križ s raspetim Kristom, djelo Roberta Tomića iz Tomića brijega kod Posušja.

Taj je 45-godišnjak novinarima kazao kako mu se dogodilo nešto nevjerojatno jer je rad na križu i skulpturi, koji zajedno teže oko tonu, počeo još prije pet godina i tada nije ni slutio da će to njegovo djelo završiti na misi sa Svetim Ocem.

Sam Isusov kip težak je oko 250 kilograma i načinjen je od orahovine, a križ je iz jednog komada hrastova drveta. “Radio sam ovaj zavjetni križ za crkvu Sv. Josipa na Kupresu gotovo tri godine”, kazao je Tomić, koji je organizatorima dočeka Papina pohoda Sarajevu sam ponudio ustupiti križ za misno slavlje.

“Oni su se složili da napravim ovo raspelo i to je to”, kaže skromno ovaj 45-godišnjak, otac petoro djece, dodajući kako se cijela obitelj raduje zbog toga, posebice jer nisu ni slutili što će biti s raspelom kada ga je počeo izrađivati.

“Ništa mi nije bilo teško jer radim ono što volim, a ovo mi je prvo što sam napravio”, kazao je Tomić dodajući kako je prije pet godina zapravo bio kockar koji se preobratio prilikom jedne ispovijedi i od tada počeo rezbariti.

Posebna pozornost susretu s mladima

Uz središnje misno slavlje na Koševu u Crkvi posebnu pozornost poklanjanju pripremama za Papin susret s mladima.

Don Šimo Maršić, voditelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, kazao je u četvrtak kako se za susret s Papom prijavilo 4550 mladih odnosno 150 skupina iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije.

Oko 1900 mladih dolazi iz Hrvatske u Sarajevo kako bi se tamo 6. lipnja sastali sa Svetim Ocem, a na molitvenom bdijenju koje će u petak navečer biti organizirano na Stupu bit će dvije i pol tisuće mladih.

“Svi mladi dobro su došli čuti poruke mira”, kazao je don Šimo.

IZVOR:narod.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.