NAJJADNIJE EKONOMIJE SVIJETA: Još jedna neslavna lista na kojoj je završila Hrvatska

Prema Bloombergovoj listi 15 ‘najjadnijih’ ekonomija Hrvatska je na 8. mjestu. Indeks jada dobiven je kao jednostavan zbroj stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena, a na vrhu ljestvice zemalja u kojima je najteže živjeti i raditi su i Venecuela, Argentina, Južnoafrička republika, Ukrajina i Grčka.

‘Inflacija je bolest koja može uništiti društvo”, rekao je jednom prilikom nobelovac Milton Friedman. Dodajte ovoj dijagnozi i rastuću nezaposlenost i dobivate umjesto tehničkog termina narodski rečeno: bijedu.

Dijagnoza s početka teksta ove se godine sprema Venecueli, Argentini, Južnoj Africi, Ukrajini i Grčkoj, barem ako je vjerovati analizi Bloomberga.

Ako ste se ponadali da u ovom ‘biranom’ društvu nema Hrvatske, naravno da ste pogriješili. Čvrsto zauzimamo solidnu 8. poziciju, a kako i ne bi. Gospodarstvo je već šestu godinu zaredom u recesiji, dok o stopi nezaposlenosti (koja je među najvišima u Europi), više nema smisla ni govoriti.

IZVOR: Danas.hr|Bloomberg

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.