NAJTEŽA ŽIVOTNA BITKA: Mirko Miočić već je deset dana u bolnici nakon dvije operacije, njegovi se nadaju najboljem

Legendarni Mirko Miočić, poznat kao čovjek zbog kojeg su se svojedobno mijenjala pravila kviza “Tko želi biti milijunaš?”, otišao je iz “Potjere”. Posljednja emisija u kojoj je kao lovac bio sjajan emitirana je sinoć, no Mirko je nije gledao. Punokrvni kvizoman, iza kojeg je više od pedeset nastupa u televizijskim kvizovima, za to je vrijeme vodio svoju najtežu bitku. Onu za zdravlje.

Naime, Mirko Miočić već se desetak dana nalazi u bolnici u Zadru. Jedan od najpoznatijih domaćih majstora u kvizovima znanja zbog komplikacija vezanih uz dijabetes proteklih je dana već dva puta bio operiran. Njegovi najbliži, majka Marija i brat Marijan, nadaju se da će krajem ožujka, kada u “Potjeru” kao treći lovac bude ušao Krešimir Sučević Međeral, njihov Mirko biti doma, u Rtini pokraj Zadra, gdje će, naravno, gledati kviz i pogađati odgovore brže i preciznije od svih drugih.

Jer, Mirko se time bavi cijeli svoj život. “Hodajući Google”, koji je rođen 23. srpnja 1956. u Rtini u Zadarskoj županiji, za kvizove se zainteresirao još kao srednjoškolac. Prvi put se pojavio u kvizu “Tri, dva, jedan, ali vrijedan” 1972. godine, kao 17-godišnjak, u drugom razredu gimnazije (koju je pohađao u Rijeci), i odmah osvojio drugo mjesto.

Bivši student prava

Osam godina kasnije prijavio se na “Kviskoteku’”, bez problema prošao mnogobrojne testove, pobijedio u tri emisije, a 1983. godine bio je pobjednik cjelogodišnje serije “Kviskoteke”. U “Kviskoteci” se ponovno okušao još jednom, 1986. godine, kada je Lazo Goluža u kviz pozvao 64 najbolja natjecatelja u posljednjih pet godina te emisije. Pobijedio je Radoslav Dodig, drugi je bio Robert Pauletić, a Miočić je treće i četvrto mjesto dijelio s Jasenkom Stanišić.

Nastavio je nizati niz sjajnih plasmana u televizijskim kvizovima. U kvizu “Tri, dva, jedan, kreni!” pobijedio je u tri emisije, pobijedio je i u kvizu “Diplomac”, u “Izazovu” je 2000. godine pobijedio u osam emisija i osvojio 104.000 kuna… Vitez uzaludnog znanja, kako ga je prozvao Lazo Goluža, svojedobno je iskreno rekao kako nema kviza u Hrvatskoj u kojem on nije sudjelovao. Koliko mu je ta riznica znanja koristila u životu?

– Nije tu bilo neke velike koristi. Radi se o specifičnim znanjima, koja u kvizu pokazuju ljudi poput mene, dakle oni koji imaju bolju koncentraciju i dobru memoriju – skromno je svojedobno rekao bivši student prava, zbog kojeg su se morala mijenjati svjetska pravila u kvizu “Tko želi biti milijunaš?”.

Naime, napozivaniji “jocker zovi” samo u jednoj sezoni tog kviza bio je pozivan četrdeset i osam puta, od čega je četrdeset i pet puta znao točan odgovor. Kako bi to izbjegli, u kvizu su modificirali pravila pa je istog čovjeka bilo moguće zvati samo triput u sezoni prikazivanja.

Naravno, i sam Miočić na kraju je, 2011. godine, u tom kvizu sjeo preko puta Tarika Filipovića, a uspio je osvojiti “samo” 32.000 kuna.

Novac nije bio presudan

Unatoč činjenici da je na raspolaganju imao još jednog jockera, odlučio je pogađati odgovor na pitanje od koga su Splićani osvojili Brač u 13. stoljeću.

– Na moj netočan odgovor rado me podsjeća Udruga omiških gusara koja mi povremeno šalje razglednice – ispričao je jednom Miočić, koji je u tridesetak godina natjecanja zaradio oko pola milijuna kuna.

No, uvijek je isticao da se nikad nije natjecao samo radi novca. Umjesto toga, govorio je, vodila ga je želja za novom pobjedom i pokazivanjem znanja, no to veliko znanje Golužinu “vitezu uzaludnog znanja” nije pomoglo prije sedam godina kada je kao tehnološki višak zbog krize dobio otkaz u tvrtki u kojoj je radio.

Ušteđevina se istopila

“Jocker zovi” godinama je tražio svojeg jockera, odnosno poslodavca koji bi ga zaposlio u struci. U trenucima kada je 2009. godine dobio otkaz imao je 24 godine staža, a osim iskustva u poslu špedicije i izdavaštva, u nadi da će se za njega naći posao isticao je i svoje znanje engleskog jezika. Uzalud.

– Ako je najgore zlo to što sam ostao bez posla, neka ga. Ušteđevina koju sam imao zahvaljujući kvizovima se topi, jer sam mnogo ulagao u kuću u kojoj živim s majkom i bratom, ali ne žalim se. Svjedoci smo svakodnevno da ima puno težih sudbina – govorio je prije šest godina Mirko Miočić, koji je priznao kako mu je sada žao što nije poslušao savjet Laze Goluže.

– Nakon završene gimnazije u Rijeci studirao sam i apsolvirao pravo, ali nikada nisam diplomirao. Mislio sam da ima vremena, iako me Lazo Goluža stalno opominjao. Sada je i meni žao što se nisam prisilio pa da, uz more znanja, formalno imam i diplomu. Kada se traži posao, takvi komadi papira su značajni – govorio je Miočić, koji je 2013. godine angažman u HRT-ovoj “Potjeri” dočekao kao nezaposlen.

A premda je posljednjih godina znao naglašavati kako je Dean Kotiga najbolji lovac u tom kvizu, tvrdeći kako je njegov zenit prošao, natjecatelji “Potjere”, kao i televizijski gledatelji, s tim se izjavama nikada nisu slagali. Umjesto toga, uvijek su isticali kako je velika čast izgubiti upravo od Mirka Miočića.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.