Nakon 25 godina pitanje pobačaja na Ustavnom sudu: do proljeća odluka ima li žena pravo na abortus

Ustavni suci otvorili su pitanje koje se nitko nije usudio dirati 25 godina: ima li žena pravo sama odlučiti hoće li roditi ili pobaciti dijete, ekskluzivno doznaje RTL Danas.

Prvi put nakon 25 godina ustavni suci jutros su na dnevni red stavili predmet pobačaja. Svjetonazorski najkontroverznije pitanje trebalo bi dobiti svoj odgovor već do proljeća.

Nedavno izabrani predsjednik Ustavnog suda želi pitanje pobačaja završiti do kraja svog mandata koji mu ističe sredinom travnja.

– Kao što sam najavio, nakon što sam postao predsjednik, Ustavni sud će riješiti to pitanje. Danas smo počeli s radnim sastankom na kojemu smo imali jedan radni materijal, jedan predrefereat, počeli smo raspravu o tome, istaknuo je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

Skandal u Vukovaru: netko moliteljima iz inicijative ’40 dana za život’ prijavljuje da žene dolaze na abortus

Ustavni suci morat će odlučiti je li dosadašnje pravo žena na pobačaj u skladu s Ustavom – ili ga treba zabraniti.

– O čemu ćemo raspravljati? Bit će mišljenja medicinskih stručnjaka, stručnjaka za obiteljsko pravo, konzultirat ćemo međunarodne dokumente, prakse europskih sudova, znanastvene članke, razne udurge. Sve ćemo to staviti na stol, sve razmotriti i onda donijeti odluku, pojašnjava Šeparović.

Pitat će udrugu U ime obitelji, a oni će se izjasniti – protiv pobačaja.

– Najbitnije ne izostaviti sam Ustav i odredbu koja kaži da svako ljudsko biće ima pravo na život. I ne izsotaviti rješenje povjerenstva u Petrovoj koje kaže kada počinje život, a to znači začećem, rekao je Krešimir Planinić iz U ime obitelji.

Pitat će se i druga strana i udruge poput Ženske mreže čiji je stav sasvim drukčiji.

– Mi u Ženskoj mreži Hrvatske očekujemo da će Ustavni sud odlučiti da je postojeći zakon sukladan Ustavu, izjavila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatska.

Aktivistkinja Ružica Ćavar na početak rasprave čekala je 25 godina. Jer upravo je ona 1991. godine prva podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona, čiji je sadržaj prenesen još iz Jugoslavije, a dopušta pobačaj.

– Stvarno je previše vremena prošlo od te naše inicijative, svi razumni rokovi su u pitanju. Daj Bože da to bude sada rješavano, ali ja sam dosta skeptična, priznala je Ružica Ćavar.

Bivša predsjednica Ustavnog suda priznala je da joj je pitanje pobačaja bilo jednostavno preteško.

– Mene muči taj predmet, nisam imala dovoljno snage da ga stavim na sjednicu suda, rekla je svojevremeno Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda.

Odugovlačenje teško četvrt stoljeća – njezin nasljednik ovako objašnjava.

– Doista je teško opravdati zašto je 25 godina prošlo. Međutim, to je do sada bilo jedno tako duboko svjetonazorsko pitanje koje je izazivalo podjele u hrvatskom društvu da su dosadašnji predsjednici po meni ispravno zaključili da nije bilo sazrelo vrijeme da se ta tema stavi na dnevni red jer bi te rasprave samo produbile dodatno sukobe. Ustavni sud mora djelovati umirujuće. Mislim da je danas Hrvatska dovoljno zrela država da bi Ustavni sud donio takvu odluku i Ustavni sud će je donijeti, komentirao je Šeparović.

Nakon pobačaja, doznajemo, novoj postavi Ustavnog suda prioritet će biti druga dva vruća pitanja – valutne klauzule i krediti u švicarcima.

Izvor: RTL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.