Dozvole i zabrane

Nakon incidenta u Trogiru, Hrvatska kontrola zračne plovidbe uputila apel korisnicima dronovaFoto: Ilustracija/Pixabay

Povodom jučerašnjeg zatvaranja zračnog prostora u zoni Zračne luke Split zbog drona, Hrvatska kontrola zračne plovidbe još je jednom upozorila na koji je način dozvoljeno koristiti bespilotne letjelice.

‘Letenje dronom unutar kruga od pet kilometara od referentne točke aerodroma, odnosno uzletno-sletne staze strogo je zabranjeno bez posebne dozvole nadležne kontrole zračnog prometa. Letenje unutar same kontrolirane zone u širem području aerodroma, a izvan navedenog kruga od pet kilometara, dozvoljeno je po automatskom postupku putem mobilne aplikacije AMC Portal Mobile svim registriranim korisnicima dronova do najveće visine od 50 metara’, piše u priopćenju.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe stoga apeliraju na sve korisnike dronova da se registriraju u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, a za uporabu zračnog prostora u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe na AMC Portal gdje će dobiti i informacije o svim ograničenjima za letenje u stvarnom vremenu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.