Nakon Matteove smrti dolaze promjene: Ministar otkrio što čeka pacijente koji trebaju hitnu pomoć

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da se kroz konačni prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti unose promjene u organizaciji hitne medicinske pomoći kroz integraciju objedinjenih hitnih bolničkih prijama (OHBP) i županijske ili gradske hitne službe, te liječnika u domovima zdravlja i koncesionara.

Uviđajući slabost u sustavu, s obzirom i na nedavnu smrt mladića u Zaprešiću, Kujundžić je na konferenciji za novinare nakon Vlade sjednice ustvrdio kako se kako će se kroz integraciju OHBP-a i županijske, odnosno gradske hitne službe omogućiti da na jednom mjestu u bolnici, na istoj lokaciji, vrata do vrata, budu sve te službe, pišu Vijesti.hr

– Kad hitni pacijent dođe, prvo ide u hitnu županijsku ili gradsku hitnu, nakon čega se prema indikaciji prebacuje u bolnicu, upućuje kardiologu, neurologu itd. ako se sumnja na neku ozbiljnu bolest. I sada se oko 97 posto hitnih intervencija obavlja u bolničkoj hitnoj, a na ovaj ćemo način imati bolju iskorištenost cijele hitne, jer će po potrebi na teren moći izjuriti 6-7 timova – rekao je Kujundžić.

Takva integracija, gdje je u sklopu bolnice organizirano dežurstvo liječnika iz županijskih i gradskih zavoda za hitnu medicinu, već je, kaže, provedeno u Zadru i Požegi, a u pripremi je u bolnicama u Puli i Splitu.

Kujundžić je najavio da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa i dežuranje liječnika koncesionara u domovima zdravlja vikendima i blagdanima, te smatra kako više neće biti problema oko toga tko treba dežurati.

Dodao je kako će se u domovima zdravlja, bude li prihvaćen predloženi zakon, otvoriti mogućnost organizacije specijalističke službe, kako bi se specijalisti više primakli pacijentima, umjesto da pacijent mora do najbližeg specijalista putovati 70 kilometara, a moći će se organizirati i palijativna skrb.

Kad je riječ o zakupu ordinacija, Kujundžić kaže kako će se u zakup moći ići po određenom redoslijedu, a 25 posto ordinacija i dalje će ostati pri domovima zdravlja. Najavio je i nastavak funkcionalnog povezivanja bolnica, što je dosad provedeno u 12 bolnica.

Što se tiče konačnog prijedloga Zakona o lijekovima, Kujundžić je najavio da će cijene lijekova utvrđivati Agencija za lijekove i medicinske proizvode, čime će se HZZO-u omogućiti da pri sklapanju ugovora s veledrogerijama dodatno ispregovara manje cijene lijekova.

– U zadnje dvije godine za većinu lijekova plaćamo 70 posto prosječne cijene po kojoj se prodaju u Europskoj uniji, a za generike cijene su niže i 50 posto u odnosu na Njemačku, Englesku i slično – kaže ministar zdravstva.

(Foto Ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.