Od 30. svibnja sportska natjecanja na otvorenom

Nema novooboljelih u Hrvatskoj. Od danas dozvoljene proslave, vjenčanja i domjenci

Ilustracija/Pixabay.com

Nema novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, izvijestili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Od dosad ukupno potvrđenih 2.244 oboljelih, oporavilo se 2.046 osoba. Preminula je 101 osoba, a još 97 osoba je na liječenju.

Dosad je testirano ukupno 63.682 osoba, u posljednja 24 sata testirano je 1.260 osoba.

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 omogućeno je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – priopćeno je iz Nacionalnog stožera.

Navode također i odluku da se od danas omogućavaju održavanja vjenčanja, proslavi i domjenaka prema kojima se u zatvorenim prostorima može okupiti do 100 posjetitelja, a u vanjskim 300.

– Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama – piše u priopćenju.

Tijekom ovog tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima.

– Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen – zaključuju iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.