Projekti vrijedni skoro 29 milijuna kuna

Nepotpunim žalbama Trames usporio izradu dokumentacije za modernizaciju pruge Knin – SplitFoto: Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dubrovačka tvrtka Trames početkom prošlog tjedna uložila je dvije žalbe pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) na javne natječaje velikih investicija Hrvatske elektroprivrede i HŽ Infrastrukture za projekt izrade studijske dokumentacije dionice Knin – Split s poddionicama Oštarije – Knin – Split, Knin – Zadar i Perković – Šibenik. Kako piše Jutarnji list, tvrtka Trames ne bi zasluživala veću pozornost da se na iste natječaje pred istim tijelom nije žalila već dva puta i bila odbijena zbog nepravodobnih i neurednih žalbi.

DKOM nije ni razmatrao prethodne žalbe Tramesa jer su podnesene izvan roka i nisu uplaćene potrebne naknade za rad Komisije na njima, ali su pripadajući natječaji HEP-a i HŽ Infrastrukture zbog žalbi Tramesa ipak usporeni. Kada se tome doda da Trames nije dao ponude na tim natječajima te da se žali na njih žali u pripremnoj fazi, postavlja se pitanje što dubrovačka tvrtka na ovaj način želi postići?

Direktor Tramesa Marko Balija potrebu višekratnih podnošenja žalbi DKOM-u na pripremnu fazu natječaja HŽ Infrastrukture i HEP-a obrazložio je zaštitom interesa njegove tvrtke protiv, kako kaže, diskriminacijskih uvjeta u natječajima. Trames bi, kaže Balija, dao ponude na spornim natječajima, ali ne pod odredbama koje su naručitelji potpisali.

– Postoje javni naručitelji koji spadaju u takozvane ‘zatvorene sustave’ kod kojih je jako teško dobiti ugovor, putem javnog nadmetanje kroz fer tržišnu utakmicu, gospodarskim subjektima koji žele ostvariti svoje pravne i poslovne interese. Jedan od primjera zatvorenih sustava javnih naručitelja su društva HŽ-Infrastruktura d.o.o. i Hrvatska elektroprivreda d.d.. Instrument kojim se kompetentni ponuditelji štite od diskriminacijskih uvjeta koje je propisao naručitelj je i iskazivanje žalbe u postupku javne nabave – poručio je za Jutarnji list direktor Tramesa, dodajući da su HEP i HŽ Infrastruktura unatoč žalbama Tramesa na dokumentaciju o nabavi nastavili sa postupkom javne nabave, što je, upozorava Balija, protuzakonito.

Jutarnji list piše kako je riječ o javnom natječaju HŽ Infrastrukture vrijednom 14 milijuna i 505 tisuća sufinanciranom iz fondova Europske unije koji bi trebao pripremiti daljnje investicije HŽ-a u modernizaciju pruge Knin – Split. Za taj željeznički pravac, odnosno za izradu pripadajuće studijske dokumentacije, HŽ Infrastruktura ima još jedan natječaj u tijeku, za poddionice Oštarije – Knin i Oštarije – Knin – Split, vrijedan 14 milijuna i 318 tisuća kuna, također s novcem iz fondova EU. I na taj natječaj Trames se, ovaj put kao Trames-Consultants, dva puta žalio. Oba puta neuspješno jer su podnijeli žalbe izvan roka i bez uplate potrebne naknade.

U svakom slučaju, da žalbe Tramesa pričinjavaju poprilične teškoće naručiteljima potvrđeno je Jutarnjem listu u HŽ Infrastrukturi.

– Nažalost, nerijetko gospodarski subjekti u fazi nadmetanja do predaje ponuda zlorabe institut žalbe na dokumentaciju o nadmetanju kako bi zaustavili postupak i najvjerojatnije produljili rok za dostavu ponuda, ili iz nekih drugih razloga, te podnose neosnovane, neuredne i nepravodobne žalbe koje budu odbačene od strane Državne komisije – poručili su iz HŽ Infrastrukture na upit o žalbama Tramesa na natječaj tog javnog poduzeća za izradu studijske dokumentacije modernizacije dionice Knin – Split s poddionicama Oštarije – Knin – Split, Knin – Zadar i Perković – Šibenik.

Riječ je o javnom natječaju HŽ Infrastrukture vrijednom 14 milijuna i 505 tisuća sufinanciranom iz fondova Europske unije koji bi trebao pripremiti daljnje investicije HŽ-a u modernizaciju pruge Knin – Split. Za taj željeznički pravac, odnosno za izradu pripadajuće studijske dokumentacije, HŽ Infrastruktura ima još jedan natječaj u tijeku, za poddionice Oštarije – Knin i Oštarije – Knin – Split, vrijedan 14 milijuna i 318 tisuća kuna, također s novcem iz fondova EU. I na taj natječaj Trames se, ovaj put kao Trames-Consultants, dva puta žalio. Oba puta neuspješno jer su podnijeli žalbe izvan roka i bez uplate potrebne naknade.

Razlika između dva natječaja HŽ Infrastrukture za modernizaciju pruge Knin – Split po pitanju Tramesova uplitanja tek je u tome što je Trames Consultants dao ponudu za izradu studijske dokumentacije za poddionice Oštarije – Knin i Oštarije – Knin – Split, dok u slučaju drugog natječaja to nije učinio. Sve u svemu, između 29. srpnja i 19. kolovoza ove godine, Trames i Trames Consultants žalili su se pet puta na natječaje HŽ Infrastrukture za pripremu modernizacije pruge Knin – Split, četiri puta su odbijeni, peta žalba još se razmatra.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.