Nestao vlasnik agencije koja je prevarila stotine učenika

Umjesto da se upute na izlete i maturalna putovanja koje su im roditelji platili, tridesetak učenika Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice i šezdesetak učenika Osnovne škole Donja Dubrava moralo je ostati kod kuće.

Agencija Express-tours iz Čakovca koju su škole na javnom natječaju odabrale nije platila smještaj i osigurala prijevoz za učenike pa su škole bile prisiljene otkazati izlete i maturalce.

Protiv voditelja turističke agencije Tihomira Kokoleka, koji je nestao, podnesena je kaznena prijava.

Tridesetak učenika četvrtih razreda OŠ Donja Dubrava trebalo je u četvrtak ujutro krenuti na trodnevni izlet u Istru. Roditelji su izlet platili oko tisuću kuna po djetetu. No, prije polaska škola je obaviještena da agencija Express-tours nije platila smještaj za djecu u Istri. U školi još nisu prevladali šok koji su doživjeli kad je stigla obavijest i da agencija nije platila za 30-ak učenika sedmih razreda koji su trebali ići na izlet u Šibenik.

Roditelji su putovanje agenciji platili oko 1500 kuna. Uskoro je otkriveno da na maturalac u Šibenik ne ide ni tridesetak učenika OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Nešto kasnije otkriveno je i da se tridesetak osnovnoškolaca iz Rijeke, koji su bili na izletu u Donjem Kraljevcu u Međimurju također u organizaciji agencije Express-tours, nisu mogli vratiti kući jer agencija nije osigurala autobus. Djelatnici agencije u suzama su ih obavijestili da je račun agencije blokiran. Šef je, kažu, nakon opetovanih poziva, isključio mobitel.

Nakon što su mediji jučer objavili ovu vijest, HRT-u se javilo još preveraneih osnovnoškolaca.

OŠ Plitvička Jezera imala je dogovoren aranžman s ovom agencijom, javlja HRTŠkola u prirodi (4 dana, 3 noćenja). Učenici 4. razreda dobili su donaciju od JUNP Plitvička jezera 10.800,00 kn za plaćanje hotela i punog pansiona u hotelu Kralj – Donji Kraljevec. 19. svibnja na osnovu ponude JUNP Plitvička jezera uplaćuje navedeni iznos na račun agencije, a nekoliko dana prije dogovorenog termina od 8.6. do 11.6. direktor agencije Tihomir Kokolek javio im je da nema mjesta u hotelu. Iznenađeni i ogorčeni učenici, roditelji i učitelji pokušavali su dogovoriti drugi termin ali je Kokolek prekinuo sve kontakte s njima. U razgovoru s predstavnikom hotela saznali su da gospodin Kokolek uopće nije niti pokušao dogovoriti smještaj za njihove učenike.

Učenici OŠ “Mladost” iz Jakšića su trebali jučer otići na maturalac u Bašku, na otoku Krku. Autobus je trebao krenuti u 7.30 sati ispred škole, ali se nije pojavio. Razrednice su zvale agenciju Express Tours iz Čakvca, no nitko se nije javljao. Kad se napokon javila neka žena rekla je samo “nema ekskurzije”. Nakon kontaktiranja hostela u kojem su trebali biti smješteni otkrili su da ih uopće nigdje nema.

I crikvenička ekskurzija se pretvorila u horor. Prvu noć djeca su provela na cesti, Dubrovnik nisu ni vidjeli, umjesto cijelog dana bili su samo nekoliko sati.

Djeca iz OŠ Ivanovec s Express Toursom trebala su otputovati u Biograd 21. lipnja. Prije dva dana saznali su da nema rezervacija hotela na taj datum.

Prevarena je i OŠ Vazmoslav Gržalj iz Buzeta.

HRT doznaje da su neke škole već podnijele kaznenu prijavu, dok se druge spremaju na taj korak. Policija počinje kriminalističku obradu, a HRT neslužbeno doznaje da je vlasnik agencije Tihomir Kokolek izvan Hrvatske.

izvor:jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.