Nijemci mole Hrvatski zavod za zapošljavanje da im šalje bravare, nude neto plaću 2500 eura

Jedan poslodavac iz Njemačke ovih je dana putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje raspisao natječaj za bravare/bravarice za rad u više njemačkih gradova. Osim kvalifikacije, što je u našem slučaju trogodišnja škola, potrebno je znanje njemačkog jezika. Posao je na određeno, za smještaj radnik dobiva između 38 i 50 eura dnevno, a neto plaća varira od 1800 do 2500 eura. Problem: bravari su u Hrvatskoj jedna u nizu deficitarnih struka, uspješnost natječaja – upitna.

U svojim preporukama za upisnu politiku u 2016. HZZ sugerira školama povećanje broja upisanih u zanatska zanimanja, kao i njihovo stipendiranje. Na primjer: Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji HZZ za 2016. preporučuje povećanje upisa učenika u trogodišnje srednjoškolske programe kao što su limar, tesar, zidar, tokar, bravar, mesar, staklar, armirač, krovopokrivač i fasader. Od ove godine u slučaju Zagreba i Zagrebačke županije nužno je povećati upis u ukupno 16 školskih programa, od kojih se šest njih lani nije niti nalazilo na listi. To su pekar, elektroinstalater, krojač, podopolagač, zlatar i tapetar.

Škole Brodsko-posavske županije trebale bi pak povećati upis u čak 26 trogodišnjih programa, sugerira im HZZ. Među njima su i zavarivač, plinoinstalater, autolimar, autolakirer i keramičar. Pritom za tu županiju HZZ ne navodi niti jedan školski trogodišnji program u kojem treba smanjiti broj upisa.

Od upisa u trogodišnja zanatska zanimanja učenike najviše odbija podcijenjenost tih programa u odnosu na četverogodišnje programe, koji omogućavaju nastavak obrazovanja na visokoškolskim institucijama. Drugi je razlog praktičnije naravi – poslovi u zanatu su fizički naporni, zahtijevaju istančane radne navike ali i uredne zdravstvene kartone.

ARMIRAČ Školovanje traje tri godine, a program se provodi u industrijskim školama. Za zanimanje armirača potrebna je snažna tjelesna građa i dobrakondicija. Uz to, potrebni su dobar vid i sluh, zdravi unutrašnji organi, osobito pluća, te zdrave i snažne ruke i noge. Epilepsija, sklonost nesvjesticama, bolesti kralježnice i udova te duševne bolesti – ozbiljna su zapreka bavljenju ovim poslom. Od srodnih zanimanja najsličnije je zanimanje zidar.

LIMAR Obrazovanje je u industrijskim i obrtničkim školama, traje tri godine. Limari se i danas zapošljavaju relativno lako. Mogu raditi u industriji, obrtu, samostalno voditi svoje radionice. Plaća im je u prosjeku veća od plaće većine zaposlenika sa srednjom stručnom spremom, jer određeni postotak dobivaju na otežane radne uvjete. Poslodavci su skloni preferirati spretnost ruku i razvijen smisao za tehničke probleme.

TESAR Tesari se školuju u građevnim školama, obrazovni program traje tri godine, a nakon prakse tesari mogu polagati majstorski ispit. I zarade tesara veće su od prosječne zarade drugih zaposlenika iste kvalifikacije. Tesarima bliska zanimanja su stolari I krovopokrivači, a dijelom monteri instalacija. Većinu radnog vremena tesari rade na otvorenome, najčešće na građevinama. Relativno velik dio radnog vremena provode na radovima koji se izvode na visini, pa je strah od visine logična barijera, kao i osjetljivost na buku.

ZIDAR Najstarije zanimanje u graditeljstvu prati rad na visinama, u pognutom ili polupognutom položaju, na gradilištima često u vlazi i prašini. Školovanje i za ovo zanimanje traje tri godine, a osim jače tjelesne građe poželjna je osobina istančan osjećaj za ravnotežu. Zidari se katkad specijaliziraju, primjerice, za zidanje kamenih lukova ili stupova prilikom gradnje mostova.

TOKAR I za ovo se zanimanje može reći da podliježe težim uvjetima rada. Često izlaganje buci strojeva, rad uglavnom u stojećem položaju, kroz podizanje tereta. Vrlo je važno, kao i u ostalim srodnim zanimanjima, pridržavati se sigurnosnih pravila i nošenja zaštitne opreme radi smanjenja opasnosti od ozljeda. Za ovo se zanimanje zahtijeva dobar vid kao i dobra usklađenost pokreta ruku. Tokari se školuju u obrtničkim i industrijskim školama. Osposobljavanje za ta zanimanja traje tri godine, a upisu prethodi provjera psihofizičkih sposobnosti.

MESAR Među učenicima jedno od najneprivlačnijih zanimanja, ravnatelji industrijskih škola uvjereni – dijelom i zbog naziva programa. Ipak, na stranicama HZZ-a ponuda poslova je obilata. Poslodavci traže završen trogodišnji program, ali i znanje osnova informatike zbog potrebe izdavanja računa u radu s kupcima. Poželjno im je i iskustvo u obradi mesa, a često naglašavaju nužnost pridržavanja visokih higijenskih standarda.

BRAVAR Ni taj naziv zanimanja nije u potpunosti pogodak. Bravari, naime, izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te se bave montažnim radovima na građevinskim objektima. Nakon školovanja i prakse zapošljavaju se kod obrtnika ili imaju vlastiti obrt. Nakon položenog završnog ispita bravar se može zaposliti u metalskoj industriji, građevinarstvu, u ostalim industrijskim granama te u obrtničkim radionicama. Kao i ostala zanatska zanimanja, bravar je bolje plaćen izvan Hrvatske, a veća potražnja zabilježena je u Njemačkoj.

izvor. Jutarnji list/globus

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.