Nisu dostavili OIB: obustavljena isplata mirovina za gotovo 50 000 umirovljenika

Riječ je o umirovljenicima koji nisu do 1. studenog dostavili OIB Zavodu za mirovinsko osiguranje, što je bila njihova zakonska obveza. Kad ju ispoštuju, odnosno kada dostave HZMO-u tražene podatke, mirovina će im biti isplaćena zajedno sa zaostacima, poručuju iz ministarstva.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić još je početkom listopada istaknuo da su umirovljenici već više puta obaviješteni da moraju Zavodu dostaviti svoj OIB. Dosta njih se, međutim, na ta upozorenja oglušilo. Razlozi za to mogu biti tehničke prirode, kao u slučaju umirovljenika u inozemstvu, koji su prvo morali zatražiti OIB, a pretpostavlja se da ima i slučajeva da korisnici mirovina više nisu živi ili da je mirovinu u njihovo ime primao netko drugi.

U razgovoru za Dnevnik 3 pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović izjavila je kako se veliki broj umirovljenika kako u Hrvatskoj tako i iz inozemstva odazvao pozivima. Međutim, istaknula je, određen broj umirovljenika to nije učinio. Svi oni koji to nisu učinili, mirovinu koja će biti isplaćena u 11 mjesecu na žalost neće dobiti, kaže Rađenović.

-Kada ispoštuju svoju zakonsku obvezu mirovina će im biti isplaćena zajedno sa zaostacima, odnosno kad dostave podatke o OIB-u-naglasila je Mirjana Rađenović.

‘Još jedno iživljavanje na umirovljenicima’

Naprosto je nevjerojatno da ikome u normalnoj državi uopće padne na pamet, a još nevjerojatnije je da se doista i obustavi isplata mirovina nekome, u ovom slučaju se radi o čak 50.000 umirovljenika, i to samo zato jer po želji nekog ministra genijalca isti nisu HZMO-u dostavili svoj OIB.

Koliko državna birokracija može biti nesposobna, bahata, a bogme i poprilično glupava jasno je i iz činjenice da su do svakog OIB-a mogli doći i sami kontaktirajući pri tome opet jednu isto tako bahatu, i očito glupavu službu – upravu koja je po službenoj dužnosti građanima i određivala njihove OIB-e te ih uredno svakom od njih dostavila na njihovu adresu stanovanja.

Ako, dakle, ministarstvo financija odnosno Porezna uprava po službenoj dužnosti određuje i dodjeljuje identifikacijski broj svakom građaninu ili pravnoj osobi onda je i više no logično da je HZMO bez ikakvih problema mogao doći do OIB-a za svakog korisnika mirovine. Umjesto da se na takav način izađe ljudima u susret, posebno jer se radi o najugroženijoj socijalnoj skupini, država se kroz ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučila na treniranje strogoće bezrazložnim, a rekli bi i nezakonitim, nametanjem nekog stupidnog pravila po kojem svaki pojedinac HZMO-u mora dostaviti svoj OIB jer u protivnom ostaje bez svoje mirovine.

U cijeloj ovoj groteski je posebno zanimljiva bahata izjava pomoćnice ministra rada i mirovinskog sustava koja bez pola muke kaže kako će, svima onima kojima su trenutno obustavljene, mirovine biti isplaćene zajedno sa zaostacima tek kada ispoštuju svoju zakonsku obvezu odnosno dostave podatke o OIB-u.

Dotična očito nije ni svjesna kako bi ministarstvo odnosno HZMO prošlo na sudu (EU) ako dođe do neke tužbe od strane onih kojima je netko protivno svim Zakonima i njihovom Ustavnom pravu ukinuo odnosno stopirao isplatu mirovine.

Hrvatske doista jest od 1. srpnja punopravna članica EU, što podrazumijeva i stanovita ponašanja usklađena sa navedenom činjenicom, no očito je da su mnoge glave u Hrvatskoj još uvijek u nekoj dalekoj prošlosti… u kojoj će očito je, i na žalost, mnogi od njih zauvijek i ostati.

Pa što su to umirovljenici skrivili ovoj socijalno neosjetljivoj, a dodali bi sada već i nenarodnoj Vladi, kada se na ovakav bešćutan način okomila baš na njihE, reagirali su iz Bloka umirovljenici zajedno.

Izvor: Index.hr

Foto: Ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.