NOVE CIJENE NA BENZINSKIM: Neka goriva su pojeftinila, a neka poskupjela

Vozači koji koriste benzine i autoplin od danas će se voziti po nižim cijenama. Oni čiji automobili, pak, voze na dizel za litru će morati izdvojiti 6 lipa više nego do sada.
Litra eurosupera 95 najjeftinija je od kolovoza 2010. godine. Prema informacijama portala Cijenegoriva.info, litra te vrste goriva od utorka je jeftinija za čak 21 lipu i sada se prodaje u rasponu od 8,42 do 8,46 kuna, ovisno o kompaniji. Spremnik od 50 litara tako je od utorka jeftiniji 10,5 kuna.

Uz benzinska goriva, pala je cijena i autoplina i to za dvije lipe te se sada na većini postaja prodaje po cijeni od 3,78 kuna. Neki distributeri kao što je Plinski centar Zagreb (PCZ) još su više snizili cijenu autoplina (za 9 lipa). Čak štoviše, spomenuti distributer prodaje litru autoplina po čak 30 lipa nižoj cijeni od većine distributera.

Dizel skuplji za 6 lipa

Međutim, vozači koji koriste dizelska goriva nemaju razloga za veselje, jer je ta vrsta goriva od utorka skuplja za 6 lipa i sada se prodaje u rasponu od 7,42 do 7,45 kuna. Ovo je drugi tjedan zaredom da ova vrsta goriva poskupljuje.
Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu, piše Cijenegoriva.info. Čini se kako je tečaj dolara podosta utjecao na formiranje cijena goriva. Naime, prosječni je tečaj prošlog tjedna pao za čak 1,07 % zbog čega je cijena benzinskih goriva značajnije pala, a cijena dizelskih manje rasla. Trenutni tečaj dolara je 6,85 kuna i najniži je od listopada prošle godine, a u odnosu na prošlotjedni prosjek niži je za 1,85 %.

IZVOR: Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.