NOVI MODEL, VELIKA DRAMA U proračunu nema za plaće učitelja

Škola je gotova, ali ne za sve. Oni koji su pali iz jednog ili dva predmeta od danas do sredine srpnja imaju dopunsku nastavu. Dosad se to rješavalo izlaskom na popravni ispit. Novi model i velika drama. Učitelji tvrde, novac nećemo dobiti. Ministar odgovara: bolje dopunska nastava nego da roditelji plaćaju skupe instrukcije.

Dok dio učenika ovih dana zasluženo uživa u ljetnim radostima, oni s negativnom ocjenom od danas su ponovno u školskim klupama. Neke su škole započele s dopunskim radom. Nova je to prilika za ispravak zaključene jedinice.

‘Mi smo u našoj školi pripremili na takav način da je svaki stručni aktiv na temelju svog aktiva donio odluku da li će pratiti kontinuirano i donesti ocjenu ili će pisana provjera biti’, rekao je ravnatelj jedne srednje škole, Zlatko Stić.

Škola koju vodi ima više smjerova. Da bi se dopunska nastava uspjela organizirati kombinirali su se i razredi.

‘Mi smo se uspjeli snaći, ali mi nemamo toliko puno samih negativnih ocjena s obzirom da je pola škole gimnazijski program pa se to još i dalo izvesti’, dodaje Stić.

No, oko takve nastave – mišljenja sustruke podijeljena. Ministar uvjeren da je to dobra mjera.

‘Sigurno je to dobro, sigurno će im koristiti. Ja bih volio vidjeti gdje su sada ti koji se bune protiv toga bili kada se donosio zakon. Zakon je bio u javnoj raspravi, zakon je bio u standardnoj zakonskoj proceduri, a ne sjećam se da je na to bilo nekih konstruktivnih primjedbi’, kazao je ministar Vedran Mornar.

No, primjedbi ima nekadašnja HDZ-ova ministrica prosvjete. Smatra da se s djecom, kojoj je to potrebno, kroz dopunsku nastavu moglo raditi tijekom godine.

‘Onima kojima je potrebno nije na odmet. Ali znate što se sada dogodilo? Da je većina profesora dala dvicu da ne mora dolaziti na dopunsku nastavu’, rekla je Ljilja Vokić, ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije.

Nastavu koja neće biti plaćena. Ministar je već ranije rekao da za to nisu predviđena sredstva u proračunu. Sindikat će zato plaće tražiti na sudu.

‘Ako za ministra to vrijedi nula kuna za nas ne vrijedi. Mi ćemo sigurno za to podignuti sudske tužbe. Sigurni smo da će svaki nastavnik koji to odradi, da će za to biti adekvatno plaćen. Pa pošto neće ići milom, ići će silom’, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Zbog državne mature i praznika dio škola s dopunskom nastavom će započeti tek u ponedjeljak. Ne uspiju li učenici sada popraviti ocjene, već u kolovozu – čeka ih redoviti popravni rok.

IZVOR: dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.