Prijedlog porezne uprave

Novi namet: Od svibnja 30 posto veće trošarine na alkohol

Istodobno s razgovorima vezanim za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima i cigarete, Ministarstvo financija vodi pregovore i s poduzećima iz industrije proizvođača alkoholnih pića. Prema neslužbenim informacijama, radni prijedlog porezne uprave je povećanje tih trošarina oko 30 posto, i to od početka svibnja, piše Jutarnji list.

Naši izvori nisu htjeli detaljnije govoriti o prijedlogu koji je Ministarstvo stavilo pred njih, ali tvrde kako bi litra pelinkovca s oko 100 kuna narasla na 104 kune. Na naš upit možemo li ipak dobiti konkretnije informacije o tome koliko bi rasle određene trošarine ovisno o udjelu alkohola – jer su različite trošarine za različite udjele alkohola, pa tako nije ista trošarina ni izračun na pića s udjelom alkohola preko 1,2 posto, za udjele alkohola od preko 22 posto i udjel alkohola preko 40 posto – rečeno nam je kako za sada možemo dobiti samo informaciju da je početni prijedlog Ministarstva financija i Porezne uprave prosječno povećanje trošarina oko 30 posto.

Što manje medijske buke

U Hrvatskoj udrugi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori su nam kazali kako zasad ne bi komentirali tu temu i da još nema službenog prijedloga Ministarstva financija. Međutim, naši izvori iz industrije pića ističu kako je održao nekoliko sastanaka radne grupe i da je na tim sastancima Ministarstvo predlagalo povećanje trošarina od oko 30 posto. Donekle je razumljivo zbog čega HUP, HGK, ali i proizvođači alkoholnih pića ne žele izlaziti s detaljnijim informacijama o prijedlozima Ministarstva, i to zbog toga što je dogovoreno da se ne izlazi s informacijama u javnost prije nego što se postigne konačni dogovor.

No, dio naših sugovornika iz industrije pića, a slična je bila i situacija i s radnom grupom za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima, smatra kako Ministarstvo financija tako želi svoj naum o jačem poskupljenju trošarina provesti sa što manje medijske i javne buke. Tako je, upravo nakon što je Jutarnji list objavio kako će trošarine na šećer u bezalkoholnim pićima biti povećane za prosječno 100 posto, a za Red Bull i za 1450 posto, Ministarstvo financija dijelom ublažilo svoj prvi prijedlog, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.